HerNews.gr
Beauty

Aκμή Eνηλίκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η ακμή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στον κόσμο της περιποίησης και ταλαιπωρεί αρκετούς έφηβους. Ωστόσο, υπάρχει και η ακμή ενηλίκων η οποία τον τελευταίο καιρό έχει κάνει πιο έντονη την παρουσία της.

Η Dr Θεώνη Ματούλα μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ακμή ενηλίκων.

1. Πώς ορίζεται η «ενήλικη ακμή» 

Μια λανθασμένη επικρατούσα άποψη είναι ότι η ακμή αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις νεαρές ηλικίες και με την ενηλικίωση εξαλείφεται. Ωστόσο, βάσει ερευνών, η ακμή ενηλίκων βρίσκεται σε αύξηση αποτελώντας τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. 

 Aκμή Eνηλίκων

2.Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Η κλινική εικόνα της ακμής διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά τα κύρια συμπτώματα είναι: οι φαγέσωρες (μαύρα και άσπρα στίγματα), οι βλατίδες (κόκκινα σπυράκια) και οι φλύκταινες (σπυράκια με πύον).

3.Ποσό συχνά εμφανίζεται;

Όπως προαναφέρθηκε η ακμή ενηλίκων δεν είναι πλέον εξαίρεση αλλά κανόνας. Συνήθως σε ενήλικες αφορά σε ένα ποσοστό περίπου 40%, ενώ σε εφήβους περίπου το 80%.

4.Υπάρχουν τύποι δέρματος που είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν;

Σαφώς, τα μεικτά και λιπαρά δέρματα είναι σύνηθες να εμφανίζουν ακμή καθώς υπάρχει σμηγματόρροια και φράζουν οι πόροι πιο εύκολα. Με την σωστή κλινική εκτίμηση, την συμβουλή της δερματολόγου και την αλλαγή ρουτίνας ακόμα και τα πιο επιρρεπή δέρματα μπορούν να απολαύσουν ένα καθαρό και υγιές δέρμα.

5.Έχει σχέση η κατανάλωση σοκολάτας και γαλακτοκομικών με την εμφάνιση της ενήλικης ακμής;

Ναι, υπάρχει συσχετισμός. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σοκολάτα αλλά και η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μακαρόνια, αλκοόλ, γλυκά κ.α.

6.Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται που συχνά;

Τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι το πρόσωπο, η ράχη και το στέρνο.

7.Πως μπορεί να με βοηθήσει ο δερματολόγος στην αντιμετώπιση της;

Ο δερματολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Πολλές φορές παρατηρείται από ασθενείς να προσπαθούν να επιλύσουν μόνοι τους το πρόβλημα με διάφορες φαρμακευτικές κρέμες ή συμπληρώματα διατροφής χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν ακριβώς τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η κατάληξη είναι η ίδια τις περισσότερες φορές καθώς το πρόβλημα δεν υποχωρεί και οι ίδιοι έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο που τους έχει κοστίσει σε χρήμα αλλά και κακή ψυχολογία.

Απαιτείται λοιπόν, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση  προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος της ακμής (φλεγμονώδης και μη φλεγμονώδης, φαγεσωρική ή ροδόχρους) και να χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή για την σωστή αντιμετώπισή της.

ακμή ενηλίκων

8.Χρειάζομαι φαρμακευτική αγωγή;

Αν και η φαρμακευτική αγωγή είναι κάτι που προτείνεται συχνά από τους δερματολόγους, δεν αποτελεί πανάκεια. Η επιστήμη της δερματολογίας, η τεχνολογία και η βιομηχανία των δερμοκαλλυντικών έχουν εξελιχθεί προσφέροντας λύσεις, όπου είναι εφικτό φυσικά, χωρίς φαρμακευτική αγωγή. 

9.Πρέπει να αλλάξω πράγματα στην καθημερινότητα μου;

Όπως και σε κάθε στόχο έτσι και στην προσπάθεια απόκτησης μιας υγιούς επιδερμίδας χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή συνεπώς, ο ασθενής χρειάζεται να αλλάξει κάποια πράγματα στην καθημερινότητά του.

Συγκεκριμένα, το να ακολουθεί τις συμβουλές της δερματολόγου, να αλλάξει τη ρουτίνα περιποίησης προσώπου, τις βλαβερές διατροφικές συνήθειες αλλά και να επισκέπτεται το ιατρείο για θεραπείες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως καθαρισμό προσώπου, φωτοθεραπεία ή peeling. 

10.Ποιες θεραπείες προτείνετε; Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές;   

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί είναι εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή και αποφασίζεται από κοινού, κατόπιν συμβουλευτικής συζήτησης με την δερματολόγο κα. Ματούλα Θεώνη. Εκτός από την  φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά ή ρετινοειδή εξαιρετικά αποτελεσματική και άμεση λύση είναι η φωτοθεραπεία αλλά και τα peelings. Στην κλινική μας διαθέτουμε την βραβευμένη από τον FDA φωτοθεραπεία Dermalux.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τις φαρμακευτικές αγωγές όπου απαιτούν την τήρηση κάποιων περιορισμών η φωτοθεραπεία δεν έχει σχεδόν κανέναν.

Αποτελεί ασφαλή και μη επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της ακμής και οι συνεδρίες της μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας. Συγκεκριμένα, συνίσταται σε εφήβους, έγκυες γυναίκες αλλά και σε όσες είναι σε διαδικασία σύλληψης, σε αθλητές και άτομα που είτε δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες ακμής είτε δεν επιθυμούν την λήψη φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή θεραπεία είναι μοναδική για τον καθένα και η επίλυση του προβλήματος έγκειται στην έγκυρη διάγνωση από την δερματολόγο. 

matoulaclinic.gr

Facebook

Instagram 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Rihanna: Δείτε πώς φόρεσε τη μωβ σκιά για τις γιορτές

HerNewskl

Μπορεί η κρέμα νύχτας να βοηθήσει την ξηρή επιδερμίδα;

Her News

Λιπαρή επιδερμίδα: Σημαίνει καλύτερη γήρανση;

HerNewskl