HerNews.gr
Γνώμες

Φεβρουάριος: Ο μήνας των ερωτευμένων ή των Anti-Valentine’s;

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας “πασπαρτού” θα μπορούσαμε να πούμε καθώς σηματοδοτεί πολλά πράγματα μαζί.

Από τη μια πλευρά, ο Φεβρουάριος, είναι συνυφασμένος με τις απόκριες και το καρναβάλι για όλους εκείνους που είναι φαν της συγκεκριμένης γιορτής και αδημονούν για την “μεγάλη μέρα” της…. Τσικνοπέμπτης.

Επίσης ο Φεβρουάριος, σηματοδοτεί και το τέλος του χειμώνα και μαζί με αυτό, την έλευση του Πάσχα που βρίσκεται “προ τον πυλών”.

Όμως, πέρα από όλα αυτά ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από κάποιους ως “ο μήνας των ερωτευμένων”, λόγω του Αγίου Βαλεντίνου. Και εδώ θα σταθούμε.

Ο Άγιος Βαλεντίνος σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση είναι ο προστάτης των ζευγαριών, παρά την ένσταση των ανθρώπων της εκκλησίας που έλεγαν πως: «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης».

Η ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.

Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά». Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Πλέον εδώ και πολλά χρόνια, τα ερωτευμένα ζευγάρια ανταλάσσουν μεταξύ τους δώρα, τα αγόρια παίρνουν στις κοπέλες τους λουλούδια ως “ένδειξη αγάπης”, διάφορα αρκουδάκια που γράφουν πάνω “i love you” και τα σχετικά, σοκολατάκια και οι πιο… “πονηροί” αγοράζουν στις συντρόφους τους (ή και στις ερωμένες τους) διάφορα κατακκόκινα εσώρουχα.

Πολλά κρεβάτια “αναστενάζουν” τη συγκεκριμένη ημέρα. Κάποια από έρωτα και κάποια άλλα επειδή ακριβώς δεν έχουν τον έρωτα.

Είναι όλοι εκείνοι που είτε λόγω επιλογής είτε λόγω συνθηκών δεν έχουν ταίρι για να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνο και η ημέρα τους θυμίζει ακόμη περισσότερο το πόσο μόνοι είναι ή το πόσο μόνοι νιώθουν.

Κάποιες μέρες του Αγίου Βαλεντίνου, είσαι μόνος, με ραγισμένη καρδιά και το μόνο που θέλεις για να ξεχαστείς και να νιώσεις όμορφα είναι απλώς να κάνεις τον εαυτό σου πιο ευτυχισμένο. 

Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχεις ταίρι για να περάσεις καλά τη συγκεκριμένη μέρα (ούτε τις υπόλοιπες βασικά). Μπορείς να πάρεις την κολλητή η τον κολλητό σου, να βγείτε κάπου ωραία για φαγητό, να γελάσετε και να πάρετε ένα μικρό συμβολικό δωράκι ο ένας στον άλλο.

Α… και μη δώσετε σημασία στα ερωτευμένα ζευγαράκια που θα δείτε στα διπλανά τραπέζια… στο ύψος σας!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τέμπη: Μετά την άρνηση… – Γράφει ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης

HerNews ka

Όταν τα λόγια του Κωστή, μου θύμισαν την πρώτη συναυλία που τον είδα

Her News

Το καλό σε περιμένει στη γωνία

Her News