HerNews.gr
Ελλάδα

Αλυσίδες χιονιού: Πότε είναι υποχρεωτικές και πώς τοποθετούνται

Εσύ ξέρεις πώς να βάλεις τις αλυσίδες χιονιού στο αμάξι σου; Η κακοκαιρία Barbara πλησιάζει τη χώρα μας και οι μετεωρολόγοι συμφωνούν πως οι μετακινήσεις σε πολλές περιοχές θα γίνουν λίγο δύσκολες τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Πάρνηθα την Κυριακή, ή άλλα χιονισμένα μέρη.

Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να προμηθευτούμε οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες και φυσικά πρέπει να ξέρουμε πώς να τις τοποθετήσουμε στο όχημά μας.

Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού: Τι λέει το ΦΕΚ για το πρόστιμο

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε το πρόστιμο αν δεν έχουμε αλυσίδες είναι 80 ευρώ, ενώ αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Πώς βάζουμε αλυσίδες χιονιού – Οδηγίες

Αρχικά πρέπει να παρκάρουμε κάπου με ασφάλεια. Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται πάντοτε στους κινητήριους τροχούς, δηλαδή μπροστά αν είναι προσθιοκίνητο και πίσω αν είναι πισωκίνητο.

Βήμα – βήμα οι οδηγίες:

  • Οι τροχοί πρέπει να είναι σε ευθεία για τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σωστά. Καλό είναι να έχετε ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, αλλιώς από το κρύο τα χέρια θα παγώσουν.
  • Αφού τις απλώσετε στην επιφάνεια του δρόμου, περνάτε το μεγάλο συρματόσχοινο πίσω από το ελαστικό.
  • Τραβάτε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και τις ενώνετε στο σημείο επαφής.
  • Φέρτε όλα τα μέρη των αλυσίδων μπροστά, τεντώστε τα συρματόσχοινα και κουμπώστε.
  • Μετακινήστε για ελάχιστα μέτρα το αυτοκίνητο ώστε να πατήσουν οι αλυσίδες.
  • Σφίξτε εκ νέου τις ενώσεις.
  • Κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο στην αλυσίδα κίτρινου χρώματος που έχετε κουμπώσει.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 – 30 χλμ./ώρα. Σημειώστε, επίσης, οι κινήσεις των χεριών στο τιμόνι πρέπει να είναι ομαλές και όχι απότομες.

Σε κάθε περίπτωση, όταν οδηγούμε στα χιόνια δεν πιέζουμε απότομα το γκάζι, ούτε το φρένο. Όταν δεν έχει χιόνι ο δρόμος, βγάζουμε τις αλυσίδες από το αυτοκίνητο. Ειδικά, αν χρησιμοποιούμε χιονοκουβέρτες (έχουν ύφασμα αντί αλυσίδων) το υλικό καταστρέφεται όταν δεν έχει επαφή με το χιόνι.

«Βαριά» πρόστιμα για οποίον κυκλοφορεί χωρίς αλυσίδες όταν χιονίζει

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τέμπη: Συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Her News

Θρήνος στην κηδεία του σμηναγού Τσιτλακίδη: Τραγικές φιγούρες οι γονείς του – Υποβασταζόμενη η σύντροφός του – Ολοκληρώθηκε η τελετή

HerNews ka

Έκανε την έκπληξη η Ράνια Θρασκιά – Υποψήφια στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Her News