HerNews.gr
Γνώμες

Γιατί τόση εμμονή με τις πλαστικές της Madonna; – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης εξηγεί στο HerNews

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ με ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον όλη αυτή τη παγκόσμια εμμονική ενασχόληση πολλών με το αν η Madonna άλλαξε τελείως το πρόσωπο της, αν η ίδια έχει σε συνείδηση ότι έχει αλλοιώσει την εμφάνιση της και πόσο πολύ λείπει σε όλους η παλιά της εικόνα και εμφάνιση. 
Γράφει ο Ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει ηθικά και ανθρώπινα, είναι αν στα αλήθεια έχουμε δικαίωμα γνώμης και ειδικά τόσο έντονης έκφρασης, για κάτι που αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κάνει με την εμφάνιση του και την εικόνα του ότι αυτός επιθυμεί. 

Θα μου πει κάποιος «Μα είναι ένα άτομο που εκτίθεται και άρα είναι λογικό να δέχεται κάθε μορφής κριτική». Να, εδώ διαφωνώ. 
Διαφωνώ στο δημόσιο κατασπαραγμό οποιουδήποτε ανθρώπου και μάλιστα κατασπαραγμό, που ωραιοποιείται υπό το πρίσμα της έκφρασης μιας δήθεν νέο ποπ κουλτούρας που όλα οφείλουν να λέγονται ανοιχτά σε σχόλια, σε Twitter και Instagram και μάλιστα να γίνονται ολόκληρα debates ανάμεσα σε διφορούμενες γνώμες κάτω από μια “χ, ψ” φωτογραφία. 

Τα όρια της κριτικής είναι και οφείλουν να είναι συγκεκριμένα, ενώ ταυτόχρονα ο καθένας μας οφείλει να έχει σε συνείδηση ότι ένα πληκτρολόγιο η μια οθόνη κινητού δεν του έχει δώσει αυτομάτως το ρόλο του κριτή, εισαγγελέα η φορέα μιας αντικειμενικής και απαραίτητα αναγκαίας γνώμης.

Ερχόμενοι στο θέμα της ψυχικής υγείας, δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να νοσεί και να υποφέρει από κάθε μορφής διαταραχή, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται στην εμφάνιση με πολλές μορφές και τρόπους και ότι σε κάθε περίπτωση η υπέρ λατρεία αλλά και η υπέρ υποτίμηση είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος και δύο συλλογικές λειτουργίες που πρέπει να αποφεύγουμε οπωσδήποτε αν θέλουμε να είμαστε ανθρώπινοι.
Αν δεν θέλουμε με όποιο τρόπο να επιβαρύνουμε με τη γνώμη μας και την επιθετική έκφραση αυτής την όποια συνθέτη εικόνα την οποία δε μπορούμε και ίσως δε χρειάζεται και πάντα να κατανοήσουμε. 
Όλοι μας χρειαζόμαστε αγάπη, αποδοχή και φυσικά δικαίωμα στο λάθος και το ακατανόητο.

Πάνος Πλουμιδης
Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram: _ppanos_

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πέμπτη: Ένα μικρό Σάββατο

Her News b

Κάθαρση.. Καθάρισε το σπίτι, την καρδιά, την ψυχή σου!

Her News

Αν το να επουλώσεις τις πληγές σου φαντάζει αδύνατο, διάβασε αυτό το άρθρο

HerNewskl