HerNews.gr
Ελλάδα

Λέσβος: «Έφυγε» από τη ζωή η τελευταία γιαγιά που βοηθούσε τους πρόσφυγες

Η Αιμιλία Καμβύση, η τελευταία από τις τρεις εμβληματικές γιαγιάδες της Λέσβου που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ήταν μια από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς», των οποίων η συγκινητική φωτογραφία με τη φροντίδα του μωρού μιας γυναίκας πρόσφυγα έγινε viral, κάνοντάς τις διάσημες παγκοσμίως.

Η Αιμιλία Καμβύση, που τάιζε το μωρό με μπιμπερό, προτάθηκε ακόμη και για το Νόμπελ Ειρήνης, κάτι που την μπέρδεψε.

Ανάμεσα στις τρεις ηλικιωμένες φίλες που φαίνονται στην εμβληματική εικόνα του Λευτέρη Παρτσάλη, η Μαρίτσα Μαυραπίδου ήταν η πρώτη που έφυγε από τη ζωή, το 2019, σε ηλικία 92 ετών, ενώ η ξαδέρφη της Ευστρατία Μαυραπίδου εξέπνευσε τον Φεβρουάριο του 2022, σε ηλικία 96 ετών. 

Οι γιαγιάδες της Λέσβου υποδέχονται πρόσφυγες

«Καλωσορίσαμε πρόσφυγες γιατί προερχόμαστε και εμείς από πρόσφυγες», είπε η Μαρίτσα Μαυραπίδου σε συνεντεύξεις, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι αυτή και η οικογένειά της είχαν φτάσει στη Λέσβο πριν από σχεδόν έναν αιώνα ως πρόσφυγες από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (σημερινή Τουρκία. ).

«Τους συμπονάμε γιατί οι μητέρες μας πέρασαν το ίδιο», πρόσθεσε.

«Θυμάμαι όταν μια νεαρή μητέρα κατέβηκε από το σκάφος και έπεσε στην αγκαλιά μου», είπε η Αιμιλία  Καμβύση σε άλλη συνέντευξη. «Απλώς έκλαψε και έκλαψε. Κατάλαβε ότι την αγαπούσαμε».

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ταξίδεψαν μέσω των ελληνικών θαλασσών και χερσαίων συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία.

Η Λέσβος ήταν για αυτούς κεντρικό σημείο πρόσβασης , λόγω της γειτνίασής της με τις τουρκικές ακτές.

Ειδικά οι Σύροι πρόσφυγες γλίτωσαν από την αιματοχυσία στη χώρα τους ταξιδεύοντας στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας εκείνη την εποχή.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο σύζυγος της 46χρονης που βρέθηκε μαχαιρωμένη

Her News b

Γιώργος Βάλλης – Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ: Η σημαντική στήριξη από τα ΜΜΕ για την εκδήλωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα

HerNews ka

Ρούλα Πισπιρίγκου- Απολογητικό υπόμνημα: Αποδίδει τον θάνατο της Τζωρτζίνας σε ιατρικό λάθος

HerNewskl