HerNews.gr
Ελλάδα

«Έφυγε» στα 112 της η «Βασίλισσα της Υφαντικής του αργαλειού» στην Ικαρία

Η Ιωάννα Πρώιου, η ονομαζόμενη «βασίλισσα της υφαντικής του αργαλειού», που μετέδωσε σε γενιές την τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής στην Ικαρία , έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, σε ηλικία 112 ετών.

Η Ικαρία είναι ένα από τα εναπομείναντα μέρη της Ελλάδας που κρατάει τη σημαντική παράδοση υφαντικής στον αργαλειό ακόμα ζωντανή, και παράγει βιολογικά υφάσματα που προέρχονται από την ιδιοφυΐα των τεχνιτών υφαντριών της.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι γυναίκες στην Ικαρία ήταν εξαιρετικά επιδέξιες στην τέχνη της υφαντικής αργαλειού και η παράδοση μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, ξεχωρίζοντας για την ομορφιά, τη σπάνια δεξιοτεχνία και τη λειτουργικότητά της.

Η Ιωάννα Πρωίου δραστηριοποιήθηκε παρά τα χρόνια της. Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε εργαστήριο υφαντικής αργαλειού στο χωριό Ράχες Ικαρίας. Τα έργα της εκτέθηκαν σε τοπικό μουσείο κλωστοϋφαντουργίας.

«Μακάρι να φτάσεις στην ηλικία μου και να ξέρεις ότι πρέπει να βάζεις στόχους στη ζωή για να μπορείς να της δώσεις περιεχόμενο», είχε πει σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ .

«Η ύφανση του αργαλειού με έκανε να ξεχάσω τις δυσκολίες»

Γεννήθηκε το 1911 στις Ράχες Ικαρίας, το 12ο από τα δεκατρία παιδιά. Ήταν μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά με πέντε εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Η μητέρα της ήταν μια από τις καλύτερες υφάντριες του νησιού και της δίδαξε την υφαντική τέχνη από τα 15 της, την οποία δεν εγκατέλειψε ούτε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόσο πολύ της άρεσε ο αργαλειός που παντρεύτηκε αργά. Στα 30 της αποφάσισε να δεσμευτεί και να κάνει οικογένεια.

Στην Ικαρία δημιούργησε το «Σπίτι του αργαλειού» και κάθε καλοκαίρι εκπαίδευε παιδιά στην υφαντική τέχνη. Της άρεσε πολύ η ζωή και ιδιαίτερα η ζωή στην Ικαρία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιώργος Βάλλης: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του Έλληνα ναυτικού & η παρουσία του στην σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

HerNews ka

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία – Παραδίδεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023

HerNews ka

Φωτιά στο Χαϊδάρι – Επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις

Her News