HerNews.gr
Health

Ροζ θόρυβος: Τι είναι και ποια τα ωφέλη του στον ύπνο

Ο ύπνος δεν έρχεται εύκολα σε όλους. Εάν είστε ο τύπος του ατόμου που κοιμάται αμέσως τη στιγμή που το κεφάλι σας ακουμπά το μαξιλάρι, απλά να ξέρετε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο στρατόπεδο ανθρώπων εκεί έξω που σας ζηλεύουν σοβαρά. Θεωρείται ότι περίπου ένας στους τρεις από εμάς υποφέρει από αϋπνία και, για αυτούς τους ανθρώπους, ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουν να κοιμηθούν.

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει για λευκό θόρυβο, ίσως ακόμη και για καφέ – και ίσως έχετε ακούσει ακόμα και για τα οφέλη των ήχων φαλαινών όταν πρόκειται για ύπνο – αλλά για τους περισσότερους από εμάς, ο ροζ θόρυβος είναι πολύ πιο αινιγματικός όρος.

Ακριβώς όπως άλλοι έγχρωμοι ήχοι, ο ροζ θόρυβος ισχυρίζεται ότι προκαλεί ύπνο εμποδίζοντας τους ενοχλητικούς θορύβους και χαλαρώνοντας το μυαλό με σταθερούς, στατικούς ήχους – αλλά πώς ακούγεται στην πραγματικότητα και πώς λειτουργεί; 

Τι είναι ο ροζ θόρυβος;

Όπως τα χρώματα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε , έτσι και οι χρωματικοί ήχοι. Όπως ίσως έχετε μαντέψει, ο ροζ θόρυβος και ο λευκός θόρυβος δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος – κυριολεκτικά. Ενώ ο λευκός θόρυβος περιέχει όλες τις συχνότητες που ακούγονται στο ανθρώπινο αυτί στο ίδιο επίπεδο έντασης, ο ροζ θόρυβος δίνει περισσότερη δύναμη σε χαμηλότερες φωνές, δίνοντάς του έναν βαθύτερο ήχο. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε με λόγια πώς ακριβώς ακούγεται αυτός ο στατικός θόρυβος στο αυτί, αλλά πολλοί τον αναφέρουν ως μια πιο ομαλή, πιο απαλή εναλλακτική του λευκού θορύβου.

Όπως ο λευκός θόρυβος, αποτελείται από όλες τις συχνότητες που μπορούμε να ακούσουμε, αλλά η ενέργεια δεν κατανέμεται εξίσου σε αυτές. Είναι πιο έντονος σε χαμηλότερες συχνότητες, γεγονός που δημιουργεί έναν βαθύτερο ήχο για να φιλτράρει υψηλότερους, πιο αποσπώντας ήχους.

Ως αποτέλεσμα, ακούτε πιο χαλαρωτικούς ήχους χαμηλότερης συχνότητας

Ένας άλλος λόγος που πολλοί προτιμούν τον ροζ θόρυβο είναι χάρη στη σχέση του με τη φύση. Οι ροζ ήχοι που παίζονται την ώρα του ύπνου βοηθούν τους ανθρώπους να κοιμηθούν επειδή οι ήχοι ροζ θορύβου είναι σε μήκος κύματος παρόμοιο με έναν καταρράκτη ή βροχή που μπορεί να είναι ένας χαλαρωτικός ήχος για πολλούς.

Πως μας βοηθά να κοιμηθούμε;

Η εξήγηση του τρόπου λειτουργίας των στατικών ήχων που προκαλούν ύπνο χωρίς να γίνεται υπερβολικά τεχνικός μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η γενική ιδέα είναι ότι βοηθούν στην παράκαμψη άλλων εξωτερικών ήχων που αποσπούν την προσοχή που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. 

Ο ροζ θόρυβος που παίζεται σταθερά την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν αποκρύπτοντας ήχους υψηλότερου τόνου που αποσπούν την προσοχή.

Πρόσφατες μελέτες για τους θορύβους ύπνου έχουν βρει ότι ο προγραμματισμός ενός ήχου ροζ θορύβου ώστε να μειώνεται σταδιακά η ένταση καθώς αποκοιμηθείτε όχι μόνο σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά και να φτάσετε σε βαθύ ύπνο γρηγορότερα.

Ακόμη και για όσους από εμάς κοιμόμαστε εύκολα, λοιπόν, η ακρόαση ροζ θορύβου στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και του ύπνου REM, το πιο αποκαταστατικό στάδιο ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εγκεφαλικά κύματα σταδιακά αργούν να συγχρονιστούν με τον ροζ θόρυβο, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του ύπνου και στην ελαχιστοποίηση των διαταραχών του ύπνου.

Αυτό το φαινόμενο συνδέεται επίσης με ευνοϊκές επιδράσεις σε ζωτικές διαδικασίες που επηρεάζονται από τον ύπνο REM, όπως η μνήμη, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η ρύθμιση των ορμονών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χάπι της επόμενης μέρας: Όσα πρέπει να ξέρεις

Her News b

Pillow Mists: Όλη η αλήθεια πίσω από αυτό το θαυματουργό προϊόν για τον ύπνο

HerNews ka

Tips για να αντιμετωπίσετε την υπνηλία

Her News