HerNews.gr
Αφιερώματα

Adele: Η αρχή της καριέρας & τα αμέτρητα Grammy της τραγουδίστριας με τη μοναδική χροιά που κλείνει σήμερα τα 35 έτη!

Η Adele της οποίας το πλήρες όνομα είναι Adele Laurie Blue Adkins, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1988 στο Τότεναμ στο Λονδίνο. Αγγλίδα ποπ τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, της οποίας η συναισθηματική φωνή και τα παραδοσιακά δημιουργημένα τραγούδια, την έκαναν μια από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες της γενιάς της.

Μεγάλωσε από μια νεαρή ανύπαντρη μητέρα σε διάφορες εργατικές γειτονιές του Λονδίνου. Ως παιδί, της άρεσε να τραγουδά σύγχρονη ποπ μουσική και έμαθε να παίζει κιθάρα και κλαρινέτο. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι την πρώιμη εφηβεία της, όταν η Adele ανακάλυψε την τραγουδίστρια των rhythm-and-blues  Etta James και άρχισε να σκέφτεται μια μουσική καριέρα. 

Ενώ βελτίωνε τα ταλέντα της σε ένα δευτεροβάθμιο σχολείο για τις τέχνες του θεάματος που χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση, ένας φίλος άρχισε να δημοσιεύει τραγούδια που είχε γράψει και ηχογραφήσει η Adele στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Myspace.

Η μουσική της τελικά τράβηξε την προσοχή των δισκογραφικών και το 2006, αρκετούς μήνες μετά την αποφοίτησή της, υπέγραψε συμβόλαιο με την XL Recordings.

Η αρχή της καριέρας της & ο πρώτος δίσκος

Αφού δημιούργησε τις προσδοκίες στη Βρετανία με μερικές ζωντανές εμφανίσεις με καλές αποδοχές, η Adele κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “19”, το 2008. Ο τίτλος αναφερόταν στην ηλικία στην οποία έγραψε τα περισσότερα κομμάτια.

Ο δίσκος έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο βρετανικό τσαρτ  και οι κριτικοί επαίνεσαν την εύπλαστη φύση της Adele, τις καλαίσθητες διασκευές της και την ικανότητά της να κάνει κανάλια τις οικείες συναισθηματικές εμπειρίες της (ειδικά με χωρισμούς) σε τραγούδια που είχαν μεγάλη απήχηση.

Μια εμφάνιση της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Saturday Night Live βοήθησε στην εισαγωγή της Adele στο αμερικανικό κοινό και στις αρχές του 2009, κέρδισε τα βραβεία Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη και την καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία.

Για το επόμενο άλμπουμ της, η Adele στρατολόγησε αρκετούς τραγουδοποιούς και παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Rick Rubin , για να συνεργαστούν μαζί της. Το αποτέλεσμα, 21 (2011), ήταν ένα πιο τολμηρό και ποικιλόμορφο στυλιστικά σύνολο υλικού, με σινγκλ που κυμαίνονταν από το γήινο γκόσπελ – και το ντίσκο “Rolling in the Deep” στη συγκινητική μπαλάντα “Someone Like You”.

Και τα δύο τραγούδια χτύπησαν το νούμερο ένα σε πολλές χώρες και, παρά την πάθηση των φωνητικών χορδών που ανάγκασε την Adele να ακυρώσει πολλές ημερομηνίες περιοδειών το 2011, το άλμπουμ έγινε η κυκλοφορία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο .

 Επιπλέον, με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων αντιτύπων μέχρι τα μέσα του 2012, πιστώθηκε ότι βοήθησε στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας ηχογράφησης.

Η απογείωση της καριέρας της

Μετά από επιτυχημένη επέμβαση στο λαιμό, η Adele εμφανίστηκε στην τελετή των βραβείων Grammy το 2012. Κέρδισε επίσης έξι τρόπαια Grammy, συμπεριλαμβανομένων αυτών για άλμπουμ, δίσκο και τραγούδι της χρονιάς (τα δύο τελευταία τίμησαν το “Rolling in the Deep”). 

Μέρες αργότερα έλαβε δύο Brit Awards (το βρετανικό αντίστοιχο των Grammy). Η άνοδος των πωλήσεων για  το άλμπουμ “21″ μετά από και τα δύο γεγονότα επιβεβαίωσε περαιτέρ ότι η Adele ήρθε για να μείνει.

Το 2013 η Adele κέρδισε το Grammy για την καλύτερη ποπ σόλο ερμηνεία για το “Set Fire to the Rain”, από το συναυλιακό άλμπουμ της Live at the Royal Albert Hall (2011) και κέρδισε ένα Όσκαρ για το θεματικό τραγούδι που έδωσε για την υπερπαραγωγική ταινία Τζέιμς Μποντ “Skyfall “(2012).

 Αργότερα το ίδιο έτος ονομάστηκε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE).

Η Adele επέστρεψε το 2015 με το άλμπουμ “25″. Αν και ορισμένοι κριτικοί θεώρησαν ότι δεν έπαιρνε αρκετά ρίσκα, η φωνή της Adele δεν ήταν λιγότερο δυνατή και η ικανότητά της να πουλάει δίσκους παρέμεινε αμείωτη. Το single  “Hello”  έγινε επιτυχία σε πολλές χώρες και περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα του άλμπουμ πουλήθηκαν παγκοσμίως.

Επιπλέον, το “25” χάρισε στην Adele άλλα πέντε Grammy, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης σάρωσης στις κορυφαίες κατηγορίες (άλμπουμ, τραγούδι και δίσκος της χρονιάς). Το 2021 η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της, “30″ . 

Η συναισθηματικά ειλικρινής δουλειά – πολλά από τα τραγούδια που αφορούν το διαζύγιό της και τις συνέπειές του – έγινε ευρέως αναγνωρισμένη και το σινγκλ “Easy on Me” κέρδισε το Grammy για την καλύτερη σόλο ποπ ερμηνεία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χαρταετός: Ποια είναι η ιστορία του εθίμου ;

Her News b

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο τότε…

Her News

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»

Her News b