HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Σοφία Βούλτεψη μιλά στο HerNews: «Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως»

H Σοφία Βούλτεψη είναι μια δυναμική πολιτικός με όραμα και πυγμή. Η πορεία της, τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην πολιτική έχει αφήσει μεγάλο αποτύπωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος, που παλεύει καθημερινά για την παράταξή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και και για την χώρα.
Γυναίκα, σύζυγος, δημοσιογράφος και πολιτικός. Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία; Όπως απαντάει και η ίδια, δεν είναι θέμα συνταγής. «Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως». 

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, τη Μαρία και το Γιάννη. Κόρη του Κεφαλλονίτη δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη, ποντιακής καταγωγής από τη μητέρα της. Οι οικογενειακές ρίζες του συζύγου της βρίσκονται στην Αρκαδία και στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Σοφία Βούλτεψη μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα

Έχετε καθιερωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο όπως αυτός της πολιτικής. Ήσασταν μάλιστα και η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος. Κρίνετε ικανοποιητική τη γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική στη χώρα μας;

Ασφαλώς και δεν είναι ικανοποιητική η παρουσία των γυναικών όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στους περισσότερους σχεδόν επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους. Αν και προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι έζησα κάποιου είδους διάκριση τόσο στην δημοσιογραφία, όσο και στην πολιτική. Mπορώ να πω ότι κάθε μια από εμάς που τα καταφέρνει κουβαλά στους ώμους της ένα βάρος που έρχεται από πολύ μακριά.

Πρέπει να ματώνουμε πιο συχνά στη μάχη του αυτονόητου, πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς την αξία μας. Και τελικά, λόγω των οικογενειακών βαρών και ευθυνών, υπάρχει ένα διαφορετικό σημείο εκκίνησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σίγουρα, όμως, υπάρχει μια ραγδαία εξέλιξη από την εποχή των μητέρων και των γιαγιάδων μας. Δώσαμε έναν αγώνα πατώντας στις πλάτες εκείνων των γυναικών.

Είμαστε τυχερές γιατί πια έχουμε και την συμπαράσταση των ανδρών, που αγαπούν τις θυγατέρες τους και θέλουν να τις δουν να ανεβαίνουν ψηλά. Εμείς οι γυναίκες ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε μακριά.

Ο κόσμος μας πρέπει να στηρίζεται στο σύνολο του δυναμικού του. Ωστόσο η διαδικασία είναι αργή και το βλέπουμε παντού. Και στην πολιτική, φυσικά. Πάνω στους δικούς μας ώμους θα πατήσουν – πατάνε ήδη – οι επόμενες. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Αρκεί να σκεφθούμε ότι οι Ελληνίδες πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες του Έθνους χωρίς καν να έχουν δικαίωμα ψήφου, που μας δόθηκε μόλις το 1952.

Χωρίς δικαίωμα ψήφου οι Ελληνίδες πήραν μέρος στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας – δεν είχαν καν το δικαίωμα να κληρονομούν τους πατεράδες τους – χωρίς δικαίωμα ψήφου έλαβαν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, χωρίς δικαίωμα ψήφου ανέβαιναν τα βουνά στην Πίνδο, ζαλωμένες με τα πυρομαχικά, χωρίς δικαίωμα ψήφου βρέθηκαν σε όλα τα μέτωπα ως νοσοκόμες. Πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα, προς όφελος του Κοινού Καλού.

Ήσασταν υφυπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ένα κρίσιμο διάστημα. Πώς αξιολογείτε τη θητεία σας στη θέση αυτή;

Δεν είμαι κατάλληλη να αξιολογώ τον εαυτό μου. Πρέπει ωστόσο να πω ότι αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολύ δύσκολα για την πατρίδα μας και όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν από την αρχή παράλληλη προστασία συνόρων και ανθρώπων. Η προστασία των συνόρων έχει υπαρξιακή αξία για την Ελλάδα, είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Αλλά και η προστασία των ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και επειδή η Ελλάδα τηρεί ευλαβικά όλες τις διεθνείς συνθήκες, οι οποίες έχουν επίσης υπαρξιακή σημασία.

Και στον τομέα αυτό μπορώ να πω ότι η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, τομέας που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό μου, υπήρξε σημαντική τόσο για τα παιδιά όσο και για την κοινωνία. Θυμίζω ότι με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής σήμερα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη. Βρήκαμε 5.500 παιδιά στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα αστυνομικά τμήματα.

Αν τα σύνορα έμεναν ανοιχτά, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όλοι καταλαβαίνουμε πως όταν χιλιάδες παιδιά κυκλοφορούν στη χώρα σε συνθήκες αστεγίας και πείνας, είναι βέβαιο ότι θα εργαλειοποιηθούν από το έγκλημα, πέφτοντας στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών.

Προστατέψαμε τα παιδιά, προστατέψαμε και την κοινωνία. Φέραμε σε πέρας και άλλες αποστολές, όπως η προστασία των Ουκρανών προσφύγων και η προστασία των γυναικών από το τράφικινγκ. Αλλά προτιμώ να αξιολογούν άλλοι τη δουλειά μου.

Και αν αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα ήταν για να εξηγήσω πως όπως στα σύνορά μας εργαλειοποιούνται οι πρόσφυγες από μια αναθωρητική δύναμη που τους εντάσσει στο πολεμικό της οπλοστάσιο, έτσι και τα εγχώρια κυκλώματα θα μπορούσαν να εργαλειοποιήσουν αυτούς τους εφήβους αν δεν λαμβάναμε τα μέτρα μας.

Σύζυγος, Μητέρα και επιτυχημένη πολιτικός. Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία σε όλους τους ρόλους σας;

Όχι, όχι, δεν είναι θέμα συνταγής. Όλες οι γυναίκες κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως. Η επιτυχία μας εξαρτάται και από την συμπαράσταση της οικογένειας. Αλλά και η δική μας επιτυχία εξαρτάται από την ανατροφή ευτυχισμένων ανθρώπων. Αν μου ζητούσατε μια «συμβουλή» θα έλεγα πως μέσα στο σπίτι όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα βάρη των άλλων. Και πως με την οικογένεια αυτό που έχει αξία είναι ο ποιοτικός χρόνος.

Τι κάνετε στην καθημερινότητα ώστε να χαλαρώσετε;

Αν και δεν χαλαρώνω ποτέ εντελώς, μπορώ να πω ότι αυτό που με ξεκουράζει και με γεμίζει χαρά είναι οι στιγμές με την οικογένεια. Επιπλέον, είμαι τυχερή γιατί το επάγγελμά μου υπήρξε συγχρόνως και το χόμπι μου.

Δημοσιογραφία και πολιτική είναι αδέλφια δίδυμα. Πολύ περισσότερο που μένω πάντα αφοσιωμένη αφοσιωμένη στη δημοσιογραφία και πάντα βρίσκω τον χρόνο να γράφω, κάτι που επίσης με χαλαρώνει. Πολιτικά άρθρα, βέβαια, γιατί πιστεύω ότι οι πληροφορίες είναι πολύτιμες όσο και το οξυγόνο και ότι η καλή δημοσιογραφία μπορεί να κάνει καλύτερη την ζωή των ανθρώπων.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;

Δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από τη ζωή. Επομένως φαντάζομαι, ελπίζω να είμαι και τότε υγιής για να μπορώ να προσφέρω. Ξέρετε η προσφορά πρέπει να διαπερνά οριζόντια τη ζωή μας, ανεξαρτήτως του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται κανείς. Οικογένεια, δημοσιογραφία και πολιτική υπήρξαν πάντα για μένα τρόπος ζωής. Και με την βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι πάντα θα βρίσκω τρόπους για να υπηρετώ αυτήν την τρισδιάστατη φύση μου.

Ευχαριστούμε την Υφυπουργό Μετανάστευση και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, υποψήφια βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου»

Her News

Όλγα Τρέμη: «Βάζω το όριό μου» – Η απάντηση μετά τις δηλώσεις του Ανδρέα Μικρούτσικου

Her News

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλά στο HerNews: «Έχω βιώσει και εγώ σεξισμό σε πολιτική αντιπαράθεση, όμως το έχω αντιμετωπίσει ψύχραιμα»

Her News