HerNews.gr
Health

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιεις τον καφέ σου

Αγαπάς τον καφέ και δεν μπορείς να ξυπνήσεις πριν την πρώτη γουλιά; Είναι και για σένα η αγαπημένη σου πρωινή συνήθεια; Αν απάντησες θετικά σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, ήρθε η στιγμή να μάθεις ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιεις τον καφέ σου!

Όσο κι αν μας αρέσει ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, αποδεικνύεται ότι μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να εκμεταλλευτούμε ό,τι έχει να προσφέρει. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει καλύτερη στιγμή για την πρωινή σου καφεΐνη.

Η κατάλληλη στιγμή για τον καφέ σου

Αποδεικνύεται ότι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ είναι μια ώρα αφότου ξυπνήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα μετά το ξύπνημα, η παραγωγή κορτιζόλης του σώματός σου βρίσκεται σε μία από τις τρεις καθημερινές κορυφώσεις της, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα κλινική μελέτη.

Τείνουμε να θεωρούμε την κορτιζόλη ως την «ορμόνη του στρες», επειδή εκκρίνεται σε υψηλότερες ποσότητες όταν αισθανόμαστε πίεση ή ένταση από περιστάσεις που θεωρούμε απαιτητικές και μειώνεται όταν τρώμε σοκολάτα. 

Αλλά η κορτιζόλη λειτουργεί και ως η «ορμόνη εγρήγορσης».

Ο λόγος που το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη όταν βρισκόμαστε υπό πίεση είναι ότι αυξάνει την εγρήγορση. Όταν λοιπόν είμαστε σε εγρήγορση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα πιθανές στρεσογόνες καταστάσεις.

Η κατανάλωση καφεΐνης, ενώ το σώμα σου βρίσκεται ήδη στο μέγιστο της παραγωγής κορτιζόλης, το οδηγεί να παράγει λιγότερη.  Δηλαδή ο καφές αλληλεπιδρά με τους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς του σώματός σου.

Ακόμη χειρότερα υπάρχει πιθανότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ανοχής στον καφέ! Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι ένας καφές δεν θα σου είναι αρκετός πλέον. Έτσι θα χρειάζεσαι παραπάνω καφέδες, για να μπορείς να έχεις ενέργεια και να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί.

Για να πάρεις όλα τα οφέλη από τον πρωινό σου καφέ, προσπάθησε να περιμένεις μια ώρα αφού ξυπνήσεις, για το πρώτο φλιτζάνι. Κι όταν θέλεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μια έξτρα δόση καφεΐνης, προσπάθησε ξανά να αποφεύγεις τις ώρες που η κορτιζόλη παράγεται περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 12 και 1 το μεσημέρι και μεταξύ 5:50 μ.μ. και 6:30 μ.μ. Αποφεύγοντας αυτές τις ώρες τον καφέ θα διαπιστώσεις ότι θα είσαι πιο ήρεμη το απόγευμα. Επίσης θα κοιμάσαι καλύτερα και πιο εύκολα τα βράδια.

Τα 11 πιο συχνά λάθη που κάνεις και σου προκαλούν αϋπνία

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ποιος είναι ο λόγος που δεν πρέπει να γεμίζουμε ξανά τα πλαστικά μπουκάλια;

HerNewskl

Τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί έχουν πιο ποιοτικό ύπνο;

Her News

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σωστή διατροφή για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα

Her News