HerNews.gr
Ελλάδα

Εντοπίστηκε στο Αιγαίο το βυθισμένο βρετανικό υποβρύχιο Triumph – Η συγκλονιστική ιστορία του (Βίντεο)

Σε βάθος 203 μέτρων και έπειτα από πολυετή έρευνα, εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο που αγνοούνταν από το 1942 και είχε βυθιστεί αύτανδρο, με 64 άτομα πλήρωμα.

Πρόκειται για το Η.Μ.S TRIUMPH, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν πριν από 81 χρόνια στο Αιγαίο.

Από τότε το υποβρύχιο είχε γίνει αντικείμενο έρευνας διαφόρων ομάδων από την Αγγλία, τη Μάλτα και τη Ρωσία που κατά καιρούς επισκέπτονταν την Ελλάδα, με στόχο την εύρεση του χαμένου υποβρυχίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το μυστήριο λύθηκε από τον ερευνητή Κώστα Θωκταρίδη και την ομάδα του.

«Η έρευνα για το Η.M.S. TRIUMPH ξεκίνησε το 1998. Είναι η δυσκολότερη και η πλέον πολυδάπανη αποστολή που έχω πραγματοποιήσει στη ζωή μου», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.


«Η ιστορία του υποβρυχίου είναι πολυδιάστατη και μοναδική στα ναυτικά χρονικά, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική αντίσταση και τις μυστικές υπηρεσίες της εποχής που έδρασαν στην κατοχή», προσθέτει.

Ερωτηθείς ποιο ήταν το κλειδί που ξεκλείδωσε ένα μυστήριο οκτώ και πλέον δεκαετιών, απαντά: «H έρευνα σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές. Χρειάστηκε να γίνει εκτεταμένη μελέτη των αρχείων τόσο στην Αγγλία και την Γερμανία όσο και στην Ιταλία αλλά και την Ελλάδα».

Το TRIUMPH ξεκίνησε την έντονη επιχειρησιακή του δράση τον Μάιο του 1939. Συνολικά πραγματοποίησε 20 πολεμικές περιπολίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αιγαίο στα τέλη Μαρτίου του 1941 με στόχο την αναγνώριση ακτών στα Δωδεκάνησα και την αποβίβαση αξιωματικών με κανό στις ακτές.

Ακολούθησαν σημαντικές επιτυχίες, καθώς βύθισε αρκετά εχθρικά πλοία και το ιταλικό υποβρύχιο SALPA.

Αναλάμβανε δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές με αποβιβάσεις πρακτόρων των βρετανικών οργανώσεων SOE και ΜΙ9 και διασώσεις εγκλωβισμένων στρατιωτικών που έπρεπε να διαφύγουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα: Parapolitika.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Έγκυος η Κατερίνα Στικούδη!

Her News b

Φωτιά στο Λουτράκι: Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές – Εκτός ελέγχου ο πύρινος εφιάλτης

HerNews ka

Καιρός: Σάββατο με τσουχτερό κρύο και καταιγίδες – Που θα χιονίσει

Her News b