HerNews.gr
Health

Γιατί το καστανό ρύζι δεν είναι πάντα το καλύτερο;

Το καστανό ρύζι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε δημητριακά ολικής αλέσεως. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια τροφή μακροζωίας.

Το ρύζι είναι βασικό συστατικό σε μια ατελείωτη σειρά συνταγών και βρίσκεται σε εκατομμύρια ντουλάπια σε όλο τον κόσμο. Ποια ποικιλία όμως είναι καλύτερη; Σύμφωνα με έρευνες το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1 και Β6, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και μαγγάνιο.

Αλλά όταν πρόκειται να βρείτε το καλύτερο για τις συνταγές σας, το καστανό μπορεί να μην είναι πάντα το καλύτερο. 

Είναι πάντα καλό να επιλέγουμε καστανό ρύζι;

Το καστανό ρύζι πήρε το όνομά του από το χρώμα του κόκκου. Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι αποτελείται και από τα τρία βασικά, μη επεξεργασμένα συστατικά του αρχικού κόκκου, δηλαδή το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο.

Είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό ρύζι. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβάλει στον διαβήτη τύπου 2.

Το καστανό ρύζι είναι μια εξαιρετική βάση για χορταστικά μπολ με δημητριακά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι ιδανικό σε πιάτα που συνοδεύονται από ψητά λαχανικά.

Ενώ το καστανό ρύζι μπορεί να αντικατασταθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πιάτο όπου χρησιμοποιείται λευκό ρύζι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χρόνος μαγειρέματος θα πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Ωστόσο, το καστανό ρύζι δεν είναι καλή επιλογή για πιάτα όπως το ριζότο.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να είναι λιγότερο θρεπτικό, αλλά μπορεί να συνοδέψει χιλιάδες πιάτα. Ωστόσο όταν μαγειρεύεται η πλειονότητα των βιταμινών Β, των μετάλλων και των φυτικών ινών του κόκκου αφαιρείται.

Όταν μια ετικέτα ρυζιού λέει “εμπλουτισμένο”, αυτό σημαίνει ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος έχουν προστεθεί ξανά. Έτσι ο κόκκος δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει πιο λίγα.

Τροφές που λευκαίνουν φυσικά τα δόντια

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Νερό με λεμόνι: Μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Her News b

Πρέπει να φοράς σουτιέν το βράδυ όταν κοιμάσαι;

Her News

Η επίδραση του stress στη διατροφική μας συμπεριφορά

Her News