HerNews.gr
Ελλάδα

Λειψοί: Απαγορεύουν τις πισίνες για εξοικονόμηση νερού

Οι Λειψοί, ένα μικροσκοπικό και απομονωμένο νησί στα Δωδεκάνησα, έχουν απαγορεύσει την κατασκευή πισινών για εξοικονόμηση νερού και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για βιώσιμες διακοπές.

«Η ιδέα μας για διακοπές δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά στο μέλλον, όπου τα νησιά της Μεσογείου θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων κυμάτων καύσωνα και της λειψυδρίας», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγκος.

Το κάλεσμα για έναν αυθεντικό και βιώσιμο τρόπο διακοπών λέγοντας «όχι» στη σπατάλη φυσικών πόρων συνοδεύεται από ένα βίντεο που ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι, ο Κωνσταντίνος και η Δήμητρα, να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στους Λειψούς χωρίς πισίνες και οργανωμένες παραλίες γεμάτες ξαπλώστρες.

Η καθημερινότητα του ζευγαριού είναι ονειρική, γεμάτη κολύμπι και χαλάρωση σε «φυσικές πισίνες» με σμαραγδένια νερά, βόλτες στα γραφικά σοκάκια, γαστρονομικές εμπειρίες, τοπικά προϊόντα, ιστορικές εκκλησίες, παραδόσεις, ηλιοβασιλέματα, διασκέδαση σε ειδυλλιακά μέρη, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, καταδύσεις και θαλάσσιες εκδρομές. 

Εκστρατεία Λειψών για εξοικονόμηση νερού

Πρόσφατα το νησί των Λειψών έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη σωστή χρήση των υδάτινων πόρων που παράγονται μέσω της αφαλάτωσης του νερού.

Στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που υλοποιούν στην Ελλάδα οι κατασκευαστές απορρυπαντικών Finish και Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med), ομάδα δράσης με την ενεργή υποστήριξη του δήμου Λειψών εξόπλισε όλα τα νοικοκυριά των νησιών με ειδικό νερό, αποθήκευση φίλτρων, προβολή του σωστού τρόπου χρήσης των συσκευών και βοήθεια στην εγκατάστασή τους.

Νερό Λειψών

Λειψοί, ένα κρυμμένο στολίδι του αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων

Οι Λειψοί δεν είναι απλώς ένα νησί, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια λάμψη από νησίδες που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο . Το συλλογικό όνομα προέρχεται από το μεγαλύτερο νησί όλων, τους Λειψούς, που σχηματίζεται από χερσαίες μάζες που ενώνονται με έναν στενό ισθμό.

Χαμηλοί λόφοι και κοιλάδες, καθώς και μια βραχώδης ακτογραμμή και αρκετοί όρμοι, αποτελούν μέρος του τοπίου των Λειψών.

Λειψοί: το παραμυθένιο νησί των Δωδεκανήσων | Ferryhopper

Τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι  δεν είναι συνηθισμένα  στο νησί, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα κατά μήκος του πεζόδρομου παραλιακού δρόμου. Εκεί θα βρείτε επίσης ένα μικρό ψαρολίμανο και πολλές ταβέρνες που πρέπει να επισκεφτείτε.

Στην πόλη (Χωριό), μπορεί κανείς να γευτεί τα περίφημα χταπόδια του νησιού σε ένα από τα πολλά ουζερί ή ψαροταβέρνες εκεί. Το βράδυ, αυτοί οι χώροι μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε για ένα ποτό και ζωντανή μουσική.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τατιάνα Στεφανίδου για την προφυλάκιση της μητέρας της 12χρονης: «Είναι πολύ δύσκολη η απόφαση των δικαστών»

Her News b

Ρεγγίνα Μακέδου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της για τον καρκίνο

Her News b

Καλές καιρικές συνθήκες με τοπικές νεφώσεις

HerNews ka