HerNews.gr
Beauty

Υαλουρονικό οξύ: Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες σας για το μαγικό συστατικό!

To υαλουρονικό οξύ είναι το συστατικό εκείνο που συναντάμε συνήθως στα αγαπημένα μας serums, sheet masks και ενυδατικές κρέμες είναι μια σημαντική προσθήκη στην καθημερινή σου ρουτίνα φροντίδας του δέρματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το υαλουρονικό οξύ (ή αλλιώς HA), το οποίο υπάρχει φυσικά στο δέρμα, συνδέεται με μόρια νερού για να δίνει όγκο στο δέρμα με υδρατένιση και, κατ’ επέκταση, να βοηθά να πετύχεις μια φυσικά δροσερή και λαμπερή επιδερμίδα. Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα φιλικό προς την αναζήτηση που κάνουμε στις μπάρες αναζήτησης, καθώς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά των προϊόντων φροντίδας του δέρματος στην αγορά.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία μόριο που συνδέεται με το νερό (γνωστό επίσημα ως ένα είδος γλυκοσαμινογλυκανών) και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα. Λειτουργεί προσελκύοντας μεγάλες ποσότητες μορίων νερού και κρατώντας τα στο δέρμα”, το οποίο είναι καθοριστικό για τη διατήρηση της ενυδάτωσης και του όγκου του δέρματος.

Καθώς γερνάμε, η περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ μειώνεται, εξηγεί ο δερματολόγος Karan Lal, MD, που εργάζεται στο Scottsdale των ΗΠΑ, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσα πολλά προϊόντα κατά της γήρανσης περιέχουν υαλουρονικό οξύ ως κύριο συστατικό. Όπως και το υαλουρονικό οξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που φτιάχνονται σε εργαστήριο “προσελκύουν και κρατούν μορία νερού” στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χαμένης ενυδάτωσης και, κατά συνέπεια, πολύ απαλά να λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος;

Το υαλουρονικό οξύ, εκτός από το ότι αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά σε εκατοντάδες ετικέτες προϊόντων φροντίδας του δέρματος, έχει γίνει viral των TikToks, των βίντεο στο YouTube και ακόμα και των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Το συστατικό είναι παντού για πολλούς λόγους.

Το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει την επιφάνεια του δέρματος

Καθώς γερνάμε, χάνουμε φυσικά το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, και έτσι το δέρμα γίνεται πιο εύκολα αφυδατωμένο. Ta προϊόντα με υαλουρονικό οξύ βοηθούν στo “κλείδωμα” της υγρασίας από το περιβάλλον και το βαθύτερο δέρμα, ώστε να ενυδατώσουν πλήρως το δέρμα.

Επιπλέον, βοηθάει στην προστασία της φραγμού του δέρματος: Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιθετικό φραγμό του δέρματος, που προκαλεί ξεφλούδισμα, ακμή και τραχύτητα (μεταξύ άλλων συμπτωμάτων).

Η χρήση προϊόντων φροντίδας του δέρματος με υαλουρονικό οξύ και άλλους παράγοντες βοηθά στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του φραγμού του δέρματος.

Με την αύξηση της υγρασίας στο δέρμα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί προσωρινά να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Γενικά,δεν προκαλεί ερεθισμούς και δεν ενεργοποιεί ακμή, ροδόχρου και αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή πιθανότητα παρενεργειών.

Όσοι έχουν ξηρό και/ή πιο ώριμο δέρμα θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση υαλουρονικού οξέος. Καθώς γερνάμε, οι οργανισμοί μας παράγουν λιγότερο από αυτό, οπότε η αντικατάσταση του υαλουρονικού οξέος τοπικά θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από τη χρήση υαλουρονικού οξέος, καθώς και πάλι, παράγεται στα σώματά μας.

Συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε παρενέργειες από ένα προϊόν που το περιέχει – μπορεί να οφείλεται σε άλλο ενεργό ή ανενεργό συστατικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε υαλουρονικό οξύ, σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Υπάρχουν πολλά προϊόντα με υαλουρονικό οξύ στην αγορά, όπως είναι το σέρουμ υαλουρονικού οξέος, με ελαφριά υφή του. Επίσης, οι κρέμες προσώπου που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Αυτές οι φόρμουλες έχουν μια σειρά από υφές, συμπεριλαμβανομένων ελαφριών gel και ενυδατικών κρεμών που μπορείτε να εφαρμόσετε το πρωί και το βράδυ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μακιγιάζ το καλοκαίρι – Summer trends από τη Ρία Κανακάρη

Her News

Oscars 2023: Οι καλύτερες εμφανίσεις που είδαμε στα φετινά βραβεία

HerNewskl

Πώς θα ξεβαφτείς γρήγορα, χωρίς υγρό ντεμακιγιάζ μόνο με απλά υλικά

Her News