HerNews.gr
Ελλάδα

Το προφίλ των εμπρηστών και των πυρομανών

Πως σκέφτονται οι εμπρηστές και οι πυρομανείς; Ποιες είναι οι σκέψεις εκείνες που τους ωθούν σε τέτοιες πράξεις; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, η επιστημονική έρευνα συνοψίζει τους ψυχικούς παράγοντες σε δύο ομάδες. Σε μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμών τότε γίνεται λόγος για πυρομανείς, οι οποίοι «με έναν καταναγκαστικό τρόπο και παρορμητικότητα βάζουν φωτιές».

«Είναι άτομα εξόχως αντικοινωνικά, εγκληματικές φυσιογνωμίες δηλαδή, που θέλουν να εκδικηθούν το σύστημα και την τοπική κοινωνία, γιατί νιώθουν αδικημένοι», είπε ο κος Παπαδημητριάδης.

Ωστόσο, όταν τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα, τότε πρόκειται για εμπρηστές, με τον ψυχίατρο να κάνει λόγο για «εξτρεμιστικές ή και τρομοκρατικές ενέργειες».

«Πρόκειται για άτομα που συνασπίζονται κάτω από μία ακραία ιδεολογία και μέσω του φόβου προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και να προσελκύσουν τον πληθυσμό που νιώθει αδικημένο από την κυβέρνηση, το σύστημα ή τη ζωή του».

Τέλος, υπάρχει και το φαινόμενο του μιμητισμού, δηλαδή συμπεριφορές αντιγραφής πυρκαγιών που έχουν προκληθεί στο παρελθόν σε άλλα μέρη. Η έρευνα δείχνει πως το άτομο που προχωρά σε μία τέτοια πράξη συνήθως αισθάνεται πως αποκτά προσωπική δύναμη βλέποντας την έκταση που παίρνουν οι πυρκαγιές στην κοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βιβλία για τα παιδιά της Ιου: Μια ωραία ιστορία

Her News

«Κόλαφος» η ΡΑΣ για ΟΣΕ – «Να αποσυρθούν όσοι εκπαιδεύτηκαν με τον σταθμάρχη Σαμαρά»

HerNews ka

Απεργιακό Μπαράζ: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, απροσπέλαστο το κέντρο

HerNews ka