HerNews.gr
Beauty

Πώς να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας και πότε

Η απολέπιση μπορεί να μετατρέψει το ξηρό, θαμπό δέρμα σε πιο απαλό, πιο λείο δέρμα. Πώς όμως να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας; Και πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση; 

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε απολέπιση στο πρόσωπο ή το σώμα σας και τα καλύτερα προϊόντα απολέπισης για χρήση εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματός σας και την κατάσταση του δέρματός σας.

Οφέλη από την απολέπιση δέρματος

Κανονικά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αποβάλλονται κάθε 30 ημέρες ως μέρος του φυσικού κύκλου ανανέωσης του δέρματος, αλλά μερικές φορές τα νεκρά κύτταρα αρνούνται να κουνηθούν, κάνοντας το δέρμα ξηρό, τραχύ και θαμπό. Μπορούν επίσης να φράξουν τους πόρους σας, συμβάλλοντας στην ακμή ή στις σκληρές, μικροσκοπικές κύστεις.

Η απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από την επιφάνεια του δέρματός σας, κάτι που μπορεί να το κάνει πιο λείο και να φαίνεται πιο φωτεινό και καθαρό. Βοηθά επίσης τα προϊόντα περιποίησης όπως η ενυδατική κρέμα να διεισδύσουν στο δέρμα πιο εύκολα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά.

Πώς να κάνετε απολέπιση: Χημική έναντι φυσικής απολέπισης

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε απολέπιση στο σπίτι σας: χημική απολέπιση και μηχανική (φυσική) απολέπιση.

Τα προϊόντα χημικής απολέπισης περιέχουν ένζυμα ή/και οξέα, όπως άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) και βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), που χαλαρώνουν ή διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Πωλούνται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων απολεπιστικών πλύσεων προσώπου, απολέπισης σώματος, πίλινγκ, μάσκες, ορών και επιθεμάτων.

Η μηχανική απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα μέσω της τριβής. Απολεπιστικά σώματος, σφουγγάρια απολέπισης, λούφα, γάντια απολέπισης, βούρτσες απολέπισης και πετσέτες λειτουργούν ως μηχανικά απολεπιστικά.

Εάν χρησιμοποιείτε απολεπιστικό scrub, εφαρμόστε μόνο μια μικρή ποσότητα κάνοντας μικρές, ελαφριές, κυκλικές κινήσεις. Εάν επιλέξετε ένα εργαλείο απολέπισης, όπως ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα, χρησιμοποιήστε σύντομες, απαλές κινήσεις. Το πολύ σκληρό τρίψιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Οδηγός απολέπισης δέρματος ανά τύπο δέρματος

Ο τύπος του δέρματός σας θα σας δείξει προς την κατεύθυνση είτε της χημικής απολέπισης είτε της μηχανικής απολέπισης. Επίσης, υπαγορεύει πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση.

Για λιπαρό δέρμα

Πώς να κάνετε απολέπιση: Είτε η μηχανική απολέπιση είτε η χημική απολέπιση με ένα προϊόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ θα λειτουργήσει για το δέρμα σας. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένας τύπος BHA που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας και των υπολειμμάτων μαζί με τα νεκρά κύτταρα.

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση: Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Για δέρμα με τάση ακμής

Πώς να κάνετε απολέπιση: Η χημική απολέπιση με βήτα-υδροξυοξέα είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Η μηχανική απολέπιση μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική για τις κηλίδες.

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση: Η απολέπιση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι κατάλληλη, αλλά μπορεί να είναι υπερβολική εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλες, ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

Για κανονικό δέρμα

Πώς να κάνετε απολέπιση: Τόσο η χημική όσο και η μηχανική απολέπιση είναι αποτελεσματικές για το κανονικό δέρμα, επομένως η επιλογή είναι δική σας.

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση: Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Για μεικτό δέρμα

Πώς να κάνετε απολέπιση: Εναλλάξτε τη χημική και τη μηχανική απολέπιση (μην χρησιμοποιείτε και τα δύο την ίδια μέρα).

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση: Δύο φορές την εβδομάδα.

Για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα

Πώς να κάνετε απολέπιση: Η χημική απολέπιση είναι η καλύτερη για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα. Ένα προϊόν που περιέχει γαλακτικό οξύ, μια από τις πιο ήπιες μορφές AHA, είναι ιδανικό για ξηρό δέρμα και δέρμα που ερεθίζεται εύκολα. Μπόνους: Το γαλακτικό οξύ προσελκύει την υγρασία για να διατηρήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Πόσο συχνά να κάνετε απολέπιση: Έως μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πότε δεν πρέπει να κάνετε απολέπιση

Δεν θα ωφεληθούν όλοι από την απολέπιση. Μπορεί να καταλήξετε με ερεθισμένο, φλεγμονώδες δέρμα εάν κάνετε απολέπιση πολύ συχνά ή εάν:

  • Χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στο ξεφλούδισμα. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ρετινόλες χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα ρετινοειδή. Η απολέπιση εάν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά θα μπορούσε να επιδεινώσει το ξεφλούδισμα και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής.
  • Έχετε καμένο από τον ήλιο ή κατεστραμμένο δέρμα. Έχετε ηλιακό έγκαυμα, εξάνθημα ή κόψιμο από το ξυραφάκι; Μην κάνετε απολέπιση μέχρι να επουλωθεί το δέρμα σας.
  • Έχετε μια δερματική πάθηση όπως η ροδόχρου ακμή. Εάν έχετε ροδόχρου ακμή, η απολέπιση μπορεί να επιδεινώσει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πλύσιμο του προσώπου με ανθρακούχο νερό: Το αναβράζον τελετουργικό ομορφιάς που δεν περιμένετε

HerNews ka

Hailey Bieber: Yιοθέτησε το αγαπημένο χτένισμα της Ariana Grande

HerNewskl

Red Nail Theory: Αποδείχθηκε πως οι άντρες ελκύονται από τα κόκκινα νύχια!

HerNewskl