HerNews.gr
Health

Ο ρόλος της διατροφής στην ψυχική υγεία

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι οι διατροφικές συμπεριφορές και η όρεξη των ανθρώπων είναι συχνά σύμπτωμα διαταραχών ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί συνήθως να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή σας.

Θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου του φαγητού ή σε διακυμάνσεις του βάρους σας. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι πεινάτε υπερβολικά ή καθόλου. 

Οι διαιτολόγοι γνωρίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Ενώ οι αλλαγές στη διατροφή είναι σύμπτωμα διαταραχών ψυχικής υγείας, λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αλλαγές στη διάθεση.

Παρακάτω είναι παραδείγματα διατροφικών ανισορροπιών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Διατροφή και ψυχική υγεία

Τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που επηρεάζονται από τις επιλογές των τροφίμων ή και τα ασταθή διατροφικά προγράμματα μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης και στα επίπεδα ενέργειας.

Όπως η κατάθλιψη, έτσι και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος, πεσμένη διάθεση κι άγχος. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το σώμα σας βασίζεται στην έκθεση στον ήλιο για να παράγει βιταμίνη D. Εναλλακτικά, μπορεί να εμφανίσετε ανεπάρκειες εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως αυγά, γάλα και ψάρια.

Το ωμέγα 3, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ψάρια, τα καρύδια και τους λιναρόσπορους. Είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου σας, με μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης ωμέγα 3 και της κατάθλιψης.

Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες της Β μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή ενέργεια και κόπωση. Επιπλέον, η διάρροια μπορεί να επιδεινωθεί από το άγχος.

Οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου; Έως και το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο έντερό σας!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού: Τι πρέπει να προσέξεις

Her News

Καπάκι τουαλέτας: Πρέπει να είναι ανοιχτό ή κλειστό όταν πατάτε καζανάκι;

HerNews ka

Γιατί το παντζάρι είναι θαυματουργό!

Her News