HerNews.gr
Beauty

Υαλουρονικό οξύ vs Σαλικυλικό οξύ: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό σε όλο το σώμα. Οι πολυσακχαρίτες (σύνθετα σάκχαρα) είναι υδατάνθρακες ή σάκχαρα που μπορούν να δεσμεύσουν έως και 1000 φορές το βάρος τους σε νερό. Οι γλυκοζαμινογλυκάνες και επομένως το υαλουρονικό οξύ είναι πολυσακχαρίτης (σύνθετο σάκχαρο).

Είναι ένα υγραντικό, που σημαίνει ότι προσελκύει και συγκρατεί το νερό στο δέρμα σας. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει τη λέξη «οξύ» στο όνομά του, θρέφει και ενυδατώνει το δέρμα σας. Το κύριο συστατικό που δίνει τη δομή στο δέρμα σας και αυτή τη σφριγηλή, ενυδατωμένη εμφάνιση είναι το υαλουρονικό οξύ.

Λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού, το υαλουρονικό οξύ έχει αντιρυτιδικές ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται σε επιφανειακές πληγές στο δέρμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του μεγέθους των πληγών καθώς και στην ανακούφιση. Οπότε έχει κι αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες.

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Σε σύγκριση με άλλα οξέα περιποίησης του δέρματος, το σαλικυλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βήτα-υδροξυοξέων κι έχει μέτρια απολεπιστική δράση. Όταν χορηγείται τοπικά, το σαλικυλικό οξύ είναι  απολεπίζει τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ προκαλεί την απολέπιση των κυττάρων του δέρματος καταστρέφοντας τους δεσμούς που τα κρατούν ενωμένα. Το δέρμα αναζωογονείται καθώς αναπλάθεται. 

Η ικανότητα του σαλικυλικού οξέος να εισέρχεται και να απολεπίζει τους πόρους σας λόγω της διαλυτότητάς του στο λάδι είναι το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του για την ακμή έναντι άλλων χημικών απολεπιστικών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει στους αδένες σας και να επηρεάσει την ποσότητα του ελαίου που παράγεται.

Το σαλικυλικό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και το δέρμα καταπραΰνεται. Προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων λόγω του όξινου pH του. Το σαλικυλικό οξύ βελτιώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Οι διαφορές των δύο οξέων

Το υαλουρονικό και το σαλικυλικό οξύ είναι πολύ διαφορετικά. Όταν σκεφτόμαστε τα οξέα στην περιποίηση του δέρματος, συνήθως σκεφτόμαστε τη χημική απολέπιση, κάτι που ισχύει για το σαλικυλικό οξύ, αλλά όχι για το υαλουρονικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ απολεπίζει, ενώ το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει. Το υαλουρονικό οξύ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και τις δερματικές παθήσεις. Το σαλικυλικό οξύ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να στεγνώνει την ξηρή επιδερμίδα και δεν κάνει καλό για τις παθήσεις του δέρματος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βάσια Κωσταρά: To passepartout μανικιούρ που κολακεύει κάθε σχήμα νυχιών!

HerNewskl

Blake Lively: Η πιο ρομαντική απόχρωση μανικιούρ για την άνοιξη του 2023!

HerNewskl

Φερουλικό Οξύ: Το πιο παρεξηγημένο skincare συστατικό

HerNewskl