HerNews.gr
Καριέρα

Θέστε όρια στην εργασία για να αυξήσετε την παραγωγικότητα

Αν έχετε παρατηρήσει ότι πάντα λέτε ναι σε ό,τι σας ζητήσει ο εργοδότης ή οι συνάδελφοι, ήρθε μάλλον η ώρα να εξετάσετε το ζήτημα των ορίων στη δουλειά.

Η αδυναμία να βάλετε μια γραμμή ορίων μπορεί να σας δημιουργεί άγχος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα.

Τα όρια δεν είναι επιλογή

Τα όρια είναι απαραίτητα εάν θέλετε να εστιάσετε, να πετύχετε τους στόχους σας, να μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη ζωή σας. Έτσι μόνο θα φτάσετε στην επιτυχία που αναζητάτε. Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, υποχρεώσεις, επιλογές κι απαιτήσεις από αυτές που μπορείτε να αντέξετε ό,τι κι αν κάνετε. Ο χρόνος και οι πόροι σας είναι περιορισμένοι. Επομένως πρέπει να αποφασίσετε πώς θα διαθέσετε και τα δύο. 

Ποια είναι τα υγιή όρια στην εργασία;

Τα υγιή όρια είναι τα σωματικά, συναισθηματικά, ψυχικά κι επαγγελματικά όρια που θέτετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την πίεση των εργοδοτών κι άλλων εργαζομένων. Ακόμη κι αν θέτετε όρια για να αποτρέψετε τις εργασίες που κάνετε οι ίδιοι να σας επηρεάσουν. Αυτές οι κόκκινες γραμμές σας επιτρέπουν να ελέγχετε τι αποδέχεστε για τον προσωπικό και ψυχικό σας χώρο.

Γιατί πρέπει να βάζετε όρια στη δουλειά;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθορισμός υγιών ορίων δεν έχει να κάνει με το να είσαι αμυντικός ή επιθετικός, αλλά για να βάλεις τάξη. Αυτό σας βοηθά να αναπτύξετε και να διατηρήσετε ουσιαστικές εργασιακές σχέσεις διατηρώντας παράλληλα τη λογική σας.

1. Αποτροπή υπερφόρτωσης

Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο με τα χρόνια, η ιδέα του χώρου εργασίας έχει εξελιχθεί από ένα αυστηρά ρυθμισμένο μοντέλο σε ένα πιο φιλελεύθερο, βελτιωμένο κι ανοιχτό μοντέλο.

Τώρα, μπορείτε να εργάζεστε εξ αποστάσεως και να εκτελείτε επίσημες εργασίες από οπουδήποτε στον κόσμο, πέρα ​​από τα όρια ενός επίσημου χώρου γραφείου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα φορητό υπολογιστή ή τηλέφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό σας αφήνει εύκολα προσβάσιμους και διαθέσιμους για εργασία 24 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχουν σαφή επιχειρηματικά όρια ή εμπόδια.

Τα ακαθόριστα όρια εργασίας οδηγούν σε αυξημένο φόρτο εργασίας, που δημιουργεί άγχος, επηρεάζει την ψυχική σας υγεία κι επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητά σας.

2. Δημιουργήστε αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές

Ο καθορισμός υγιών ορίων στην εργασία είναι απολύτως απαραίτητος, καθώς διασφαλίζει ότι όλοι γύρω σας γνωρίζουν τι θεωρείτε αποδεκτή και τη μη αποδεκτή συμπεριφορά.

Τα όρια στην εργασία διασφαλίζουν ότι όλοι συνυπάρχουν κι ευδοκιμούν με ελάχιστη τριβή. Χωρίς σαφή όρια, καταλήγετε εξαντλημένοι, ψυχικά και σωματικά κουρασμένοι.

3. Αποφύγετε την κούραση

Ο καθορισμός υγιών ορίων στην εργασία μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επαγγελματικών επιτευγμάτων κι εξουθένωσης. Αυτά τα όρια σας προστατεύουν από υπερβολική δέσμευση, ακόμη και  εκμετάλλευση. Όταν περνάτε από όλα αυτά τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε εξαντλημένοι.

Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον πρέπει να υποστηρίζει τα δικαιώματα και την ελευθερία κάθε εργαζομένου. Λέτε «όχι» σε ανθρώπους και πράγματα που παραβιάζουν τα όριά σας και δεν πρέπει να επηρεάζουν την επιχείρηση.

Τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός εργοδότης

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

2 πράγματα που κάθε ημέρα σαμποτάρουν τη συγκέντρωση

Her News

Πως να παραιτηθείς από την δουλειά σου αφήνοντας καλή εντύπωση

Her News b

Οι έξυπνοι τρόποι για να βρεις την δουλειά που ονειρεύεσαι!

Her News b