HerNews.gr
Fitness

Άσκηση στα 30: Dos & don’ts που πρέπει να ξέρεις

Στα 30 σας, είναι πιθανό να είστε πιο απασχολημένες από ποτέ με τη δουλειά και την οικογένεια. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται, είναι εύκολο να αισθάνεστε πιο κουρασμένες και λιγότερο ενθουσιασμένες για άσκηση.

Αλλά η προσθήκη σωματικής δραστηριότητας στη ρουτίνα σας σε αυτή την ηλικία θα έχει άμεσα οφέλη, όπως ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, ενδυνάμωση των οστών και βελτίωση του ύπνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. 

Πώς οι αλλαγές του μεταβολισμού θα επηρεάσουν τη ρουτίνα προπόνησής σας

Καθώς πλησιάζετε στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές των 30, τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να μειωθούν. Είναι πιθανό να νιώσετε διαφορά στον τρόπο που το σώμα σας αντιδρά στο φαγητό και την άσκηση. Ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει δύο τοις εκατό ανά δεκαετία, επομένως η άσκηση που απαιτείται αυξάνεται. Καθώς το σώμα χάνει μύεςς και κερδίζει λίπος, υπάρχουν λιγότερα κύτταρα για να κάψει αποτελεσματικά. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό αποθήκευσης λίπους σε σύγκριση με το καμένο. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Η προσοχή στη διατροφή και το φαγητό θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προπόνηση με αντιστάσεις. Αυτή η άσκηση προάγει την υγεία των οστών και των μυών. Η αντίσταση μπορεί να δημιουργηθεί μετακινώντας το σώμα ενάντια στη βαρύτητα (σανίδα) ή προσθέτοντας βάρη όπως αλτήρες ή kettlebells. Μπορείτε να προπονείστε τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για συνολικά πέντε έως 10 ώρες. Και πάλι, θα εξαρτηθεί από την εμπειρία της φυσικής σας κατάστασης και το κίνητρό σας.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την προπόνηση

Αν ήσασταν σταθερές με την άσκηση από τα 20 σας, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις ίδιες προπονήσεις, αλλά η ισχύς της απόδοσής σας θα μειωθεί προς τα τέλη της δεκαετίας των 30. Η διατήρηση μιας δυναμικής είναι υψίστης σημασίας, καθώς αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιαγγειακή αντοχή και τη μυϊκή λειτουργία σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι το σώμα σας αλλάζει συνεχώς, το να θέσετε νέους στόχους ανάλογα με την ανάπτυξή σας είναι ιδανικό. Δεν έχει να κάνει πια με την απόδοση αλλά με την υπέρβαση μιας νέας πρόκλησης. 

Σε αυτή την ηλικία, η φροντίδα των μυών και των αρθρώσεων είναι σημαντική για την πρόληψη τραυματισμών στο γόνατο και την πλάτη στα 40 και τα 50 σας. Πρέπει πάντα να υπάρχει προθέρμανση πριν από την άσκηση.

Γιατί είναι καλό να κάνετε σανίδα καθημερινά;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Λιγούρα για γλυκό; Πως θα αντισταθείς!

Her News b

Βασιλικός πολτός: Οι μαγικές του ιδιότητες για τον οργανισμό μας

Her News

Τι απαγορεύεται να καταναλώσεις μετά από την γυμναστική;

Her News b