HerNews.gr
Ελλάδα

Λιβύη: Νεκρά 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς – Τριήμερο πένθος με απόφαση Νίκου Δένδια

Τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και δύο πολίτες, διερμηνείς, είναι τα πέντε θύματα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος χθες στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την θλίψη του.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τριήμερο πένθος

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένιδας. Πρόκειται για τους πρώτους νεκρούς των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό μετά το θάνατο του λοχία, Σούμπουρου Μιχαήλ, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα σε ενέδρα ανταρτών στη Σομαλία στις 14 Οκτωβρίου 1993.

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Αλαλούμ με την πληροφόρηση

Η είδηση έγινε γνωστή με αναφορές και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για 4 τραυματίες. Για αρκετές ώρες στο ΓΕΕΘΑ δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί και η ενημέρωσή του εξαρτιόταν μόνο από διπλωματικές πηγές.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι Αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ κάνουν λόγο για ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου λόγω των οποίων δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις Αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργά το απόγευμα, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία γινόταν αναφορά σε τραυματισμό στελεχών χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και τον αριθμό τους.

«19:34. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η αναφορά σε διπλωματικές πηγές ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών λίγη ώρα αργότερα να βγάλει μια ανακοίνωση με ακόμα λιγότερες πληροφορίες χωρίς να αναφέρεται σε τραυματίες ή νεκρούς.

«20:17. Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», ανακοίνωσε στη συνέχεια το ΓΕΕΘΑ.

Στο Reuters λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ γινόταν πλέον αναφορά σε τέσσερις Έλληνες νεκρούς. Το ΓΕΕΘΑ λίγο πριν τις 00.00 προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν η ύπαρξη 3 νεκρών και δύο αγνοούμενων.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «23:55. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Το πρωί της Δευτέρας, από το ΓΕΕΘΑ έγινε τελικά γνωστό πως οι νεκροί είναι 5 εκ των οποίων τρεις είναι στρατιωτικοί και δύο πολίτες διερμηνείς.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σοκαριστική εμπειρία η πτήση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη λόγω κακοκαιρίας

Her News

Ο Ολλανδός ερευνητής που προέβλεψε τα 7,8 Ρίχτερ της Τουρκίας, τώρα προειδοποιεί την Ελλάδα!

Her News

Θεσσαλονίκη: Σε «Άλκης Καμπανός» μετονομάστηκε η οδός όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος

HerNews ka