HerNews.gr
Παιδί

Back to school: Tips για χαρούμενη επιστροφή στο σχολείο

Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την αρχή της νέας χρονιάς, τόσο και τους μαθητές, όσο και για τους γονείς! Είναι ο μήνας της μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο κι αυτό φυσικά σημαίνει και την επιστροφή στο σχολείο. Πώς μπορείτε όμως να κάνετε την επιστροφή αυτή όχι μόνο ομαλή, αλλά και χαρούμενη;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε!

Προετοιμαστείτε εγκαίρως

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι γονείς, όταν έχει κανείς παιδιά, η σωστή προετοιμασία είναι το A και το Ω! Γι’αυτό, όσον αφορά στην επιστροφή στο σχολείο, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε, τόσο το καλύτερο. Αν όμως δεν τα καταφέρετε, δεν πειράζει -υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και αφού ξεκινήσουν τα σχολεία!  Ένα από αυτά είναι τα απαραίτητα ψώνια για τη νέα σχολική χρονιά. Συνήθως, κάθε αρχή του σχολικού έτους, εκτός
από όσα θα χρειαστούν για το σχολείο, τα παιδιά παίρνουν και καινούργιες σχολικές τσάντες, παπούτσια, και ρούχα.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να πάτε όλοι μαζί σε ένα κατάστημα, όπως το Intersport ή το Plaisio για να διαλέξουν τα παιδιά τα προϊόντα που τους αρέσουν; Μπορείτε μάλιστα να συνδυάσετε τις αγορές και με μία άλλη δραστηριότητα, όπως η επίσκεψη σε ένα παιδότοπο ή μία έξοδος για φαγητό, ώστε να κάνετε τη μέρα ακόμα πιο συναρπαστική. Είναι σίγουρο ότι η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά και θα τα ενθουσιάσει!

Κάντε την επικοινωνία προτεραιότητα

Η επικοινωνία είναι κομβικής σημασίας σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσω μάλλον στη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού. Επομένως, θα πρέπει να επιδιώξετε την ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί σας, εμπνέοντάς του εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Έτσι, θα νιώσει άνετα να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματα, τους φόβους, τις ελπίδες και τις ανησυχίες του και θα μπορέσετε από πλευράς σας να του προσφέρετε τη στήριξή σας!

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει τα συναισθήματα αυτά και ότι είστε δίπλα του σε κάθε βήμα. Επίσης, μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίζει να μοιράζεται τα συναισθήματά του μαζί σας, ώστε να τα αντιμετωπίζετε από κοινού.

Έτσι, χτίζετε μία σχέση εμπιστοσύνης που κάνει το παιδί να νιώθει πως οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Δημιουργήστε μία ρουτίνα

Οι ώρες που τρώνε, που κοιμούνται και που ξυπνούν τα παιδιά δεν πρόκειται να καθιερωθούν μέσα σε μία μέρα! Γι’ αυτό και πρέπει μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να ξεκινήσετε να ακολουθείτε τη ρουτίνα που θα ισχύει όλο το χρόνο, ώστε να υπάρχει επαρκές διάστημα προσαρμογής.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μεταφέρετε όλο και νωρίτερα την ώρα
του ύπνου σταδιακά. Το κλειδί είναι να μην είναι απότομη η αλλαγή, αλλά να γίνεται σιγά-σιγά και να συνοδεύεται από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση παραμυθιού, το βραδινό μπάνιο, το παιχνίδι κτλ.

Επιπλέον, βάλτε στο πρόγραμμα και άλλες καθημερινές συνήθειες των παιδιών, όπως το πλύσιμο των δοντιών, η ώρα του διαβάσματος και του παιχνιδιού, και τα γεύματα και κάντε την ολοκληρωμένη ρουτίνα, πρόβα πριν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπείτε όλοι ομαλά στη νέα καθημερινότητα!

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες

Η επιστροφή στο σχολείο είναι η ιδανική στιγμή για να υιοθετήσετε οικογενειακώς υγιεινές συνήθειες! Μην ξεχνάτε ότι ως γονείς δίνετε στο παιδί σας το παράδειγμα, οπότε οποιαδήποτε νέα συνήθεια θέλετε να το δείτε να υιοθετεί, θα πρέπει να την υιοθετήσετε πρώτα εσείς. Μία από τις βασικότερες υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε οικογενειακώς είναι η σωστή διατροφή.

Το να τρώτε όλοι μαζί ένα υγιεινό οικογενειακό γεύμα ή να φτιάχνετε υγιεινά σνακ, τα οποία εσείς θα παίρνετε στη δουλειά και τα παιδιά στο σχολείο, είναι εξαιρετικοί τρόποι να καθιερώσετε τη συνήθεια αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική άσκηση! Βλέποντάς σας να είστε δραστήριοι, να γυμνάζεστε και να φροντίζετε για την ευεξία σας, το παιδί αναπόφευκτα θα θελήσει να σας μιμηθεί.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και οικογενειακές δραστηριότητες όλοι μαζί, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή χορό. Έτσι, θα μεταδώσετε στα παιδιά τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας!

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι μία εμπειρία γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό για τα παιδιά, αν την προσεγγίσετε με τον κατάλληλο τρόπο ως γονείς. Ακολουθώντας τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας, μπορείτε να κάνετε την έναρξη της σχολικής χρονιάς συναρπαστική για τα παιδιά σας, αλλά και να ενισχύσετε θετικά τη μεταξύ σας σχέση!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαμάδες εν δράσει: Το μωρό μου έχει πυρετό, τι να κάνω;

Her News

Τί αλλάζει στην άδεια και το επίδομα μητρότητας: Παροχές αυξημένες κατά 50%

Her News

5 Τρόποι για να κάνετε το μπάνιο του μωρού σας διασκεδαστικό

Her News