HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δ. Αθηναίων με τον Κ. Μπακογιάννη, Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο HerNews: «Δεν είδα ποτέ τις θέσεις που κατείχα ως λάφυρο ή αξίωμα, μόνο ως εργαλείο δουλειάς»

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής στην πολιτική σκηνή, διετέλεσε υφυπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δημοσιογραφική “πιάτσα” δεν έχει κακό λόγο για εκείνον και αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί δεν είναι σύνηθες.

Μετά την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ζητά την ψήφο των Αθηναίων καθώς θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά”.

 

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα, 

Τι χρειάζεται η Αθήνα για να γίνει μια σύγχρονη πόλη;

H Αθήνα ως σύγχρονη πόλη και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων:

– Τη διασφάλιση της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξής της, την αναβάθμιση και μετεξέλιξη των υποδομών της, τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, τον περιορισμό της ρύπανσης και τη δημιουργία ενός ασφαλούς, υγιούς περιβάλλοντος

– Την παροχή σε όλες και όλους ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες καθαριότητας, υγείας, πρόνοιας, ασφάλειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, και σε υποδομές πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, καθώς και σε προγράμματα και πρωτοβουλίες απασχόλησης, καινοτομίας, δημιουργικότητας, επιχειρηματικότητας, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την υγιή αστική ανάπτυξη.

Άρα κατά τη γνώμη μου το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, διατηρώντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης μας και ισορροπώντας μεταξύ του κοσμοπολιτισμού και της αυθεντικότητας.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τον Δήμο Αθηναίων;

Ο Δήμος πρέπει να έχει ως προτεραιότητά του τους δημότες. Τόσο τις καθημερινές τους ανάγκες, όσο και τις επιθυμίες τους. Οι πολίτες είμαστε μεταξύ μας διαφορετικοί. Αυτό είναι καλό, όχι κακό! Αλλά σημαίνει ότι έχουμε και διαφορετικές προτεραιότητες ενδεχομένως. Όλοι όμως θέλουμε να ζούμε σε ένα μέρος που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Σε μία πόλη ασφαλή και καθαρή, πράσινη και βιώσιμη, ανοιχτή, ελεύθερη και φιλελεύθερη, συμπεριληπτική και γενναιόδωρη.

Σε μια πόλη που μας προσφέρει ευκαιρίες να εργαστούμε, να εξελιχθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να αθληθούμε, να είμαστε δημιουργικοί, υγιείς, και ευτυχείς. Που δεν σπαταλά το χρόνο μας και δεν μας ταλαιπωρεί, αλλά αντιθέτως μας σέβεται για αυτό που είμαστε και μας φροντίζει. Όλες και όλοι έχουμε δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή, σε μία καλύτερη Αθήνα που θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη στα πρακτικά και ποιοτικότερη στα ουσιαστικά.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα;

1) Κλιματική κρίση: Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του πλανήτη, όχι μόνο της Αθήνας. Χρειάζεται στρατηγική, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και γενναίες αποφάσεις.

2) Διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού της πόλης: Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι, είναι και όσοι εργάζονται στην Αθήνα αλλά και όσοι την επισκέπτονται. Ο μεγάλος πληθυσμός απαιτεί και μεγάλη προσπάθεια στην καθαριότητα, περισσότερες και πιο σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, σαν αυτές που ανέφερα παραπάνω.

3) Διαχείριση του παρελθόντος: Τι εννοώ με αυτό; Η Αθήνα μεγάλωσε άναρχα, συχνά χωρίς σχέδιο, και, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε το πιστεύετε είτε όχι χωρίς υποδομές ακόμα και μέχρι σήμερα. Το ξέρετε π.χ. ότι ένα τμήμα της Ριζούπολης, της Ακαδημίας Πλάτωνα και του Ελαιώνα δεν έχει ακόμα πλήρες δίκτυο απορροής των υδάτων, κυρίως λόγω της μη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου; Η μη εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου έχει καταστήσει την Αθήνα και την πόλη με τα μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα της Ευρώπης που έχει οδηγήσει στα γνωστά προβλήματα στην κυκλοφορία, στην έλλειψη πρασίνου κ.λπ.

Οι υποδομές είναι συχνά γερασμένες ή σχεδιασμένες για μια άλλη πόλη σε μια άλλη εποχή. Αυτό το παρελθόν λοιπόν πρέπει να το διαχειριστούμε, κρατώντας και αναδεικνύοντας τα καλά αλλά και διορθώνοντας τα κακά.

Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι τέταρτο: Η εμπειρία μου από την κεντρική κυβέρνηση μου έχει δείξει ότι πολλά προβλήματα, τα περισσότερα, απαιτούν τη συμβολή τόσο του δήμου, όσο και της περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθούν. Τέτοιες προκλήσεις είναι η ασφάλεια, το ζήτημα των ναρκωτικών, το ζήτημα των υψηλών τιμών των ακινήτων λόγω των Airbnb. Αυτά απαιτούν συνεργασία, αλλιώς δεν αντιμετωπίζονται.

Τι σκεφτήκατε όταν σας προτάθηκε να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη;

Η πρόταση ήρθε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Είχα εναλλακτικές προτάσεις, αλλά αντ’ αυτών επέλεξα να κατέβω στις δημοτικές εκλογές για δύο λόγους: Αφενός γιατί θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστια περιθώρια για να παράξει κανείς ουσιαστικό έργο, ειδικά στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, και αφετέρου γιατί γνωρίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Αμερική ξέρω ότι θα συνεργαστούμε εξαιρετικά εφόσον εκλεγώ και ότι είναι ένας άνθρωπος που αφήνει το περιθώριο στην ομάδα του να δημιουργήσει και να υλοποιήσει.

Είχατε ενδοιασμούς και σκεφτήκατε να μην ξαναασχοληθείτε με την πολιτική;

Ασχολούμαι με την πολιτική από το 2015. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ασχολούμαι πάντα γιατί το κυριότερο για μένα είναι να είμαι ενεργός και χρήσιμος. Από την άλλη δεν έχω αυτό που λένε «μικρόβιο της πολιτικής», ότι σώνει και ντε πρέπει να είμαι στην πολιτική. Για παράδειγμα το 2016, όταν είδα ότι πλέον τα πράγματα στο Ποτάμι που ήμουν τότε δεν με εξέφραζαν, αποχώρησα, και επέστρεψα στην επαγγελματική μου ζωή.

“Νικόλας Γιατρωμανωλάκης: Δεν είδα ποτέ τις θέσεις που κατείχα ως λάφυρο ή αξίωμα, μόνο ως εργαλείο δουλειάς. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρώ ότι είναι η ώρα να ανανεωθεί και να αναβαθμιστεί το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλω να είμαι εκεί παρών.”

Έχετε διατελέσει Υφυπουργός στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι έχετε
αποκομίσει από αυτό;

Ο Πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Αρχικά ορίζοντάς με Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού το 2019 και στη συνέχεια Υφυπουργό το 2021. Είναι μεγάλη εμπειρία να έχει εργαστεί κανείς στην κεντρική διοίκηση, λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί, αλλά και της βαρύτητας των αποφάσεων σου καθώς σχεδιάζεις εθνικές πολιτικές που επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς και κλάδους. Συμπλήρωσα μια πλήρη τετραετή θητεία στην οποία έμαθα πολλά και έκανα πολλά.

Είμαι ευγνώμων. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα; Ναι, μακάρι να είχα το χρονικό, διοικητικό και οικονομικό περιθώριο να κάνω ακόμα περισσότερα. Όμως είμαι υπερήφανος γιατί έγιναν σπουδαία πράγματα, και γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια γνώρισα και συνεργάστηκα με σημαντικούς και πολύ αξιόλογους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.

Τι σας έκανε να μεταπηδήσετε από την κεντρική πολιτική σκηνή στην τοπική
αυτοδιοίκηση;

Πάντοτε έκανα τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο. Υπάρχει μια παραδοσιακή λογική που λέει ότι ξεκινάς από την τοπική αυτοδιοίκηση και «προβιβάζεσαι» στην κεντρική διοίκηση. Διαφωνώ. Θεωρώ ότι ζούμε σε μια εποχή που αυτοί οι δήθεν κανόνες έχουν ξεπεραστεί. Αντιθέτως θεωρώ ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι όλο και πιο σημαντικός, οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες και επομένως και οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους αυξημένες. Όταν ήμουν στο Υπουργείο συνεργάστηκα με δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ξέρω από πρώτο χέρι τις
δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις τους.

Ξέρω επίσης πολύ καλά και την Αθήνα. Είναι η πόλη μου. Εργάστηκα για αυτήν σε έργα μετασχηματιστικά όπως η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η επανέναρξη της Εθνικής Πινακοθήκης, η στήριξη τη σύγχρονης δημιουργίας όπως αποτυπώνεται σε διεθνή ΜΜΕ αλλά και στα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ήταν λοιπόν μια συνειδητή επιλογή αυτή η μεταπήδηση. Όχι γιατί δεν είχα κάτι άλλο να κάνω αλλά γιατί ένιωσα ότι εκεί θα έχω το περιθώριο να προσφέρω τα περισσότερα.

Ως Υφυπουργός Πολιτισμού θα έχετε αποκομίσει πολλές εμπειρίες όπως και θα έχετε κάνει και λάθη. Αυτή σας η γνώση θα σας βοηθήσει στον Δήμο Αθηναίων; Θέλετε να ασχοληθείτε στον ίδιο τομέα;

Η εμπειρία που αποκόμισα και ως Γενικός Γραμματέας και ως Υφυπουργός είναι όντως σημαντική, όπως είπα και πριν, ειδικά δε για έναν Δήμο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το €1 δις όπως η Αθήνα. Έχω όραμα, ξέρω να το υλοποιώ, ξέρω να βρίσκω πόρους, ξέρω να συνεργάζομαι και να εμπνέω τους συνεργάτες μου, ξέρω να ακούω και δεν φοβάμαι την αλλαγή. Είμαι πρακτικός άνθρωπος, βλέπω τη μεγάλη εικόνα αλλά μπορώ να εντοπίσω και το μικρό αγκαθάκι στο οποίο μπορεί να σκαλώνει ένα έργο. Αυτά φέρνω στο τραπέζι μαζί με το όραμά μου τόσο για τον πολιτισμό όσο και για άλλες πτυχές της πόλης, την εργασιομανία μου, την αποτελεσματικότητά μου σε αντίξοες συνθήκες και τις απαράβατες αρχές μου για χρηστή και ηθική διακυβέρνηση που ακολούθησα πιστά όλα τα χρόνια που ήμουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με τον Συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χάρης Ρώμας: Η συγκίνηση για τον πατέρα του και η εξομολόγηση για την αλλαγή του επιθέτου του

Her News b

Μαρία Λαθούρη: Η γυναίκα του 2021 πρέπει πρωτίστως να σέβεται τον εαυτό της

Her News

Ελένη Φιλίνη: «Η ομορφιά μου έκλεισε πόρτες»

HerNews ka