HerNews.gr
Καριέρα

Σωστή επιλογή μεταπτυχιακού: Τι πρέπει να προσέξω;

Η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού προγράμματος είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την καριέρα σου, την προσωπική σου ανάπτυξη αλλά και τις μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες σου.

Είτε επιλέξεις ένα διά ζώσης πρόγραμμα είτε αποφασίσεις να παρακολουθήσεις ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις λάβει υπόψη σου διάφορα πράγματα, προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην τελική σου
απόφαση; Πάμε να τους δούμε χωρίς να χάνουμε άλλο χρόνο!

Girl Absorbedly Reading Open Book Stock Photo - Download Image Now - Reading, Teenager, Book - iStock

● Προσωπικά ενδιαφέροντα και στόχοι

Σκέψου καλά ποια είναι τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα αλλά και οι
επιθυμητοί στόχοι.

Τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει; Σε ενδιαφέρει ο τομέας σπουδών με τον
οποίο ασχολήθηκες στο πρώτο σου πτυχίο;

Θα ήθελες να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτόν και να εμβαθύνεις ή να εξειδικευτείς σε αυτόν ή θα ήθελες να δραστηριοποιηθείς σε κάτι διαφορετικό;

Επιπλέον, τα ενδιαφέροντά σου ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σου;
Θα καταφέρεις να τους υλοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο;

Μόλις καταλήξεις, προχώρα σε ενδελεχή έρευνα αναφορικά με το επιθυμητό επιστημονικό πεδίο και εντόπισε επιμέρους κλάδους, ειδικότητες ή τομείς που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον σου.

Και έτσι, θα καταφέρεις να περιορίσεις το εύρος των επιλογών και να
καταλήξεις στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει πραγματικά.

Little Girl Reading A Book, girls, book, kids, HD wallpaper | Peakpx

● Δομή προγράμματος και ευελιξία

Αξιολόγησε τη δομή και την ευελιξία του προγράμματος για να διασφαλίσεις ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Ορισμένα προγράμματα προσφέρουν επιλογές part-time διδασκαλίας ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους σπουδαστές που παράλληλα εργάζονται ή έχουν άλλες υποχρεώσεις.

Κάποια άλλα προγράμματα μπορεί να ακολουθούν μια πιο παραδοσιακή μορφή full-time διδασκαλίας και αποκλειστικά διά ζώσης παρουσίας. Λάβε και αυτά υπόψη και επέλεξε ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.

● Φήμη και συνολική αξιοπιστία εκπαιδευτικού ιδρύματος

Η φήμη και η συνολική ποιότητα και αξιοπιστία του εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και του μεταπτυχιακού προγράμματος που θα επιλέξεις αποτελούν παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην τελική σου απόφαση.

Βεβαιώσου ότι το πρόγραμμα και το ίδρυμα είναι διαπιστευμένα και διαθέτουν κύρος και καλή φήμη στον εκπαιδευτικό χώρο. Εξέτασε την ποιότητα του διδακτικού προσωπικού και αναζήτησε το αν οι καθηγητές έχουν εμπειρία, δυνατό βιογραφικό, καλό ερευνητικό ή ακαδημαϊκό έργο κ.λπ.

Επίσης, φρόντισε να μάθεις εάν το ίδρυμα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές (π.χ. αίθουσες, εργαστήρια κ.λπ.) και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Girl Reading a Book at Home Free Stock Photo | picjumbo

● Κόστος σπουδών

Ο οικονομικός παράγοντας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην τελική
σου απόφαση.

Υπολόγισε, λοιπόν, το συνολικό κόστος του προγράμματος και λάβε υπόψη στοιχεία όπως το ύψος των διδάκτρων (εάν υπάρχουν) και τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης, εάν, για παράδειγμα, το ίδρυμα βρίσκεται σε άλλη πόλη ή χώρα. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που βρίσκεται στην περιοχή σου, θα πρέπει να υπολογίσεις τα έξοδα μετακίνησης.

Φρόντισε να μάθεις αν υπάρχουν προοπτικές χορήγησης υποτροφίας ή άλλες προοπτικές οικονομικής στήριξης.

Εκπόνησε ένα οικονομικό πλάνο και προσπάθησε να συνυπολογίσεις όλα τα πιθανά έξοδα, ώστε να βεβαιωθείς ότι η τσέπη σου θα αντέξει τις μεταπτυχιακές σου σπουδές.

How to Avoid Shaking Hands

● Ευκαιρίες δικτύωσης

Η δικτύωση είναι μια ανεκτίμητη πτυχή της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
Ερεύνησε αν το πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες σύνδεσης με επαγγελματίες του κλάδου, αποφοίτους και συναδέλφους.

Για παράδειγμα, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρέχει την ευκαιρία πρακτικής άσκησης μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για ευκολότερη και ταχύτερη είσοδο στην αγορά εργασίας.

Η δικτύωση μπορεί να ανοίξει πόρτες σε επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την εξέλιξη της καριέρας σου.

Παραπάνω μιλήσαμε για ορισμένους από τους σπουδαιότερους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη, προκειμένου να κάνεις την ιδανική επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος.

Φρόντισε, λοιπόν, να εξετάσεις προσεκτικά όλα όσα σου είπαμε και
πάρε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την επαγγελματική σου
σταδιοδρομία και το εργασιακό σου μέλλον!

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Πώς θα βεβαιωθείς ότι μπορείς να εμπιστευτείς το αφεντικό σου – 3 χρήσιμα tips

Her News

Συμβουλές για να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά

Her News

Digital nomads: Τα must have αξεσουάρ που πρέπει να έχετε

Her News