HerNews.gr
Διεθνή

Ρόζαλιν Κάρτερ: «Έφυγε» από τη ζωή η πρώην πρώτη κυρία σε ηλικία 96 ετών

Η πρώην πρώτη κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ «έφυγε» από τη ζωή μετά τη μάχη της με την άνοια σε ηλικία  96 ετών.

Η ανθρωπίστρια και σύζυγος του 39ου Προέδρου Τζίμι Κάρτερ πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στην The Post από το Carter Center.

«Η Ρόζαλιν ήταν ο ισότιμος συνεργάτης μου σε όλα όσα κατάφερα ποτέ», είπε ο Τζίμι Κάρτερ, 99 ετών. 

Ρόζαλιν Κάρτερ

«Μου έδωσε σοφή καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν τη χρειαζόμουν. Όσο η Ρόζαλιν ήταν στον κόσμο, πάντα ήξερα ότι κάποιος με αγαπούσε και με στήριζε».

Η Ρόζαλιν διαγνώστηκε με άνοια τον Μάιο του 2023, ενώ τον Νοέμβριο εισήχθη μαζί με τον σύζυγό της σε κατ’ οίκον νοσηλεία.

Στον Λευκό Οίκο, η Κάρτερ είχε το παρατσούκλι “η ατσάλινη Μανόλια” για την ισχυρή αλλά ευγενική της φύση ως πρώτη κυρία.

Rosalynn και Jimmy Carter

Η ζωή της Ρόζαλιν αφιερώθηκε σε εκστρατεία για τα άτομα με αναπηρία, τα ζητήματα των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας εκείνη την εποχή.

Η εργασία της στον τομέα της ψυχικής υγείας οδήγησε στην ψήφιση του νόμου για τα συστήματα ψυχικής υγείας του 1980 με την Επιτροπή του Προέδρου για την Ψυχική Υγεία.

Ίδρυσε επίσης το Rosalynn Carter Institute for Caregivers το 1987.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του την Κυριακή, γράφοντας στο Twitter: «Η Πρώτη Κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ έζησε μια ζωή με πίστη, υπηρεσία και ευπρέπεια. Ο θάνατός της είναι απώλεια για τη χώρα μας».

«Εκ μέρους όλων των Νεοϋορκέζων, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στον Πρόεδρο Κάρτερ, στην οικογένεια Κάρτερ και σε όλους όσοι τη γνώρισαν και την αγάπησαν».

Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ έγραψε επίσης στο Twitter για τον θάνατο της πρώην πρώτης κυρίας.Η Rosalynn Carter και ο Jimmy Carter στην προεδρική του ορκωμοσία

«Όλη της τη ζωή η Ρόζαλιν Κάρτερ αφιερώθηκε στην υπηρεσία των άλλων. Ως Πρώτη Κυρία υπηρέτησε τη χώρα μας με χάρη και καλοσύνη. Η καρδιά μου είναι με την αγάπη της για πάνω από 75 χρόνια, τον Πρόεδρο Κάρτερ και την οικογένειά τους σήμερα».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Barbie: Η περίεργη, σκοτεινή ιστορία της κούκλας, που έγινε το μεγάλο κινηματογραφικό hit του καλοκαιριού

HerNews ka

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η αλλαγή στο νόμισμα, στον εθνικό ύμνο και στα γραμματόσημα της Μεγάλης Βρετανίας μετά τον θάνατο της

HerNewskl

Kim Kardashian: Μοιράζεται πληροφορίες για τον νέο μυστηριώδη “σύντροφό της” – «Πληροί τα κριτήρια»

HerNews ka