HerNews.gr
Ψυχολογία

Πότε να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία; Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας εξηγεί

Ένα πολύ συχνό ερώτημα που τίθεται σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές είναι το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία. 

Η απάντηση όμως δεν είναι μία ούτε και μονόδρομη. Δεν υπάρχουν πιο σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα που χρήζουν ψυχοθεραπείας με την έννοια ότι για τον καθένα η ανάγκη του είναι ξεχωριστή και το όριο αντοχής του από τις διάφορες αντιξοότητες επίσης.
Γράφει ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης
Συχνά ακούμε ότι οι άνθρωποι οδηγούνται στο ψυχολόγο αφότου έχουν εμφανίσει κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ψυχαναγκασμούς ,σοβαρά προβλήματα σχέσεων.
Όμως η σωστή έναρξη μιας ψυχοθεραπείας δεν είναι κατά ανάγκη όταν η ψυχή μας έχει φτάσει στο απόλυτο αδιέξοδο ή  όταν πραγματικά δεν αντέχουμε άλλο την αλληλεπίδραση με τη δική μας πραγματικότητα. 
Η αλήθεια είναι ότι η έναρξη μιας ψυχοθεραπείας είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο για τον εαυτό μας, ένα δώρο που θα μας κάνει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και την ιστορία μας καλύτερα, ένα δώρο που θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς στις διάφορες δυσκολίες και θα μας μάθει πως να προσέχουμε εμάς να μη παθαίνουμε με το τρόπο που παθαίναμε στο παρελθόν. 

Άρα χώρος για ψυχοθεραπεία και ενδοσκόπηση υπάρχει για τη κάθε ψυχή, για τον κάθε άνθρωπο και για κάθε μορφής πρόβλημα γιατί η αποδοχή, η ενσυναίσθηση και η ψυχική φροντίδα αφορά όλους χωρίς διακρίσεις σοβαρότητας και οξύτητας των εκάστοτε συμπτωμάτων. 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με άγρια φύση, αετός, αρπακτικό πτηνό Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Αρχίζω ψυχοθεραπεία σημαίνει με αγαπάω και με προστατεύω πρώτα από τον ίδιο μου τον εαυτό και μετά από όλους τους άλλους, και αν θέλετε η ψυχοθεραπεία είναι καμιά φορά μια προσιτή πολυτέλεια που όμως το όφελος της για το μέλλον θα μας αποζημιώσει τόσο για το οικονομικό όσο και για το ψυχικό της κόστος καθώς δεν είναι εύκολη η έκθεση μας στον άλλο ούτε η αλήθεια μας κάποιες φορές. 
Η ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι συνώνυμο της αγάπης για εμένα και με αυτή την έννοια δεν έχει χρόνο, ούτε μορφή γιατί η αγάπη για τον εαυτό μας οφείλει να είναι διαρκής, ανατροφοδοτούμενη και ολοκληρωμένη περίπου όπως η αγάπη μιας ιδεατά καλής μάνας που αγκαλιάζει χωρίς όρους!

Πάνος Πλουμιδης

Ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Α.Π.Θ
Msc Ιατροδικαστικής Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ
Msc psychoanalysis Paris 8
Msc Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ
Facebook: Πάνος Πλουμίδης

Instagram:_ppanos_

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αν με ρωτάς τι έχει αξία, θα σου πω! Το να ζεις.

Her News

Έτσι θα τηρήσεις την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου

Her News b

Νεύρα: 2 tips για να τα διαχειριστείς σωστά

Her News b