HerNews.gr
Αφιερώματα

Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης – Πόσο άλλαξε η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης αναγνωρίζει πώς η τηλεόραση παίζει ζωτικό ρόλο στην παρουσίαση διαφορετικών θεμάτων που επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Η πρώτη συσκευή τηλεόρασης εφευρέθηκε το 1927. Ο 21χρονος εφευρέτης ήταν ο Philo Taylor Farnsworth. Η ιδέα του ήταν να καταγράψει κινούμενες εικόνες, να τις μεταφέρει σε κώδικα και στη συνέχεια να μετακινήσει τις εικόνες κατά μήκος ραδιοκυμάτων σε διαφορετικές συσκευές. 

Το 1928, μια τηλεόραση μετέδωσε την πρώτη της εκπομπή. Μόλις το 1938 οι τηλεοράσεις έγιναν εμπορικά διαθέσιμες.

Εκείνη την εποχή, οι τηλεοράσεις στο σπίτι ήταν σπάνιες. Το 1949, περίπου μόνο 1 εκατομμύριο αμερικανικά νοικοκυριά διέθεταν τηλεόραση. Και το κόστος του ενός ήταν επίσης ακριβό. Το πιο ακριβό σετ της αγοράς εκείνη την εποχή κόστιζε 1.295 δολάρια. Σήμερα αυτό θα ήταν σχεδόν 14.000 δολάρια!

Μέχρι το 1969, ο αριθμός των νοικοκυριών που είχαν τηλεοράσεις εκτοξεύτηκε στα 44 εκατομμύρια. Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών εκείνη την περίοδο έφτασε από 69 σε 566.

Αυτή η νέα μορφή μέσων ενημέρωσης ήταν σε καλό δρόμο να επηρεάσει τον πολιτισμό. Γεννήθηκαν αστέρες της τηλεόρασης. Δημιουργήθηκαν τηλεοπτικά είδη. Οι προεδρικές συζητήσεις μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Και όταν ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε, οι Αμερικανοί συντονίζονταν για μέρες για να μάθουν όλα τα νέα για την τραγωδία και τα επακόλουθα.

 Εκτός από τις ειδήσεις, πολλοί Αμερικανοί στράφηκαν στην τηλεόρασή τους για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Εμβληματικές εκπομπές όπως το Star Trek, το Andy Griffith Show και το Beverly Hillbillies παρείχαν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση από την πραγματικότητα του πολέμου του Βιετνάμ.

Σήμερα, σχεδόν το 96% όλων των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τουλάχιστον μία τηλεόραση. Η τηλεόραση δεν είναι απλώς ένα αμερικανικό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο, 1,63 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τηλεοράσεις στα σπίτια τους.

 Παρόλο που ο αριθμός των τηλεοράσεων έχει αυξηθεί δραματικά, οι λόγοι παρακολούθησης δεν έχουν αλλάξει πολύ. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να παρακολουθούν τηλεόραση ως τρόπο για να λάβουν τις ειδήσεις, να χαλαρώσουν ή να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. 

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεόρασης

Το 1996, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Αυτή η ημερομηνία είναι ανάμνηση του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ Τηλεόρασης που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, κορυφαίες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης συζήτησαν την αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

5 ταινίες – σταθμοί που πρέπει να δεις οπωσδήποτε

Her News

Tony Robbins: 4 ενδιαφέροντα facts που ίσως δεν γνωρίζετε για τον ταλαντούχο συγγραφέα (και όχι μόνο)

HerNews ka

Σαν σήμερα ιδρύεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο – Η μοναδική ιστορία και τα τμήματά του

Her News b