HerNews.gr
Ταξίδια

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2023

Στις πρόσφατες ειδήσεις που επηρεάζουν τους πάντες που αισθάνονται την οικονομική πίεση, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πρόκληση για το κόστος ζωής εξακολουθεί να υφίσταται, ειδικά πλήττοντας σκληρά εκείνους στις μεγάλες πόλεις. Αυτό μας έδωσε μια λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου το 2023.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Economist Intelligence Unit (EIU) που ονομάζεται Worldwide Cost of Living Index, το μέσο κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 7,4% φέτος. Σημειωτέον, οι τιμές των παντοπωλείων σημείωσαν την ταχύτερη αύξηση.

Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Ζωής για το 2023

Επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών

Ενώ η αύξηση 7,4% φέτος είναι λίγο μικρότερη από το άλμα 8,1% που σημειώθηκε στην έρευνα του 2022, εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι συνήθως όπως βλέπουμε στην ιστορία αυτών των τάσεων. Σε θετικό στοιχείο, οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σημείωσαν τη ταχύτερη άνοδο στην έρευνα του 2022, παρουσίασαν τον λιγότερο πληθωρισμό στα τρέχοντα ευρήματα.

Η επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών συνδέεται με τη χαλάρωση των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την άρση των περιορισμών Covid-19 της Κίνας στα τέλη του 2022. Παρόλα αυτά, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθώς οι λιανοπωλητές μεταφέρουν υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.

Πληθωρισμός: «Ανάσα» στην ΕΚΤ από τα στοιχεία του Ιουλίου - ΤΑ ΝΕΑ

Η Upasana Dutt, Επικεφαλής του Worldwide Cost of Living στην EIU , δήλωσε: «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024, καθώς η καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων αρχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και με τη σειρά της τη ζήτηση των καταναλωτών».

Ωστόσο, προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους, τονίζοντας το αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόνισε ότι περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας και ένα απροσδόκητα σοβαρό Ελ Νίνιο θα μπορούσε να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων.

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε αύξηση των εξόδων σε πολλές πόλεις, αν και ο βαθμός ποικίλλει, με ορισμένες πόλεις να πλήττονται περισσότερο από άλλες.

Ζυρίχη - Βικιπαίδεια

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη στην Ελβετία έχουν αναγνωριστεί ως οι πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως. Η άνοδος της Ζυρίχης από την έκτη θέση στην κατάταξη του προηγούμενου έτους πιστώνεται στο ισχυρό ελβετικό φράγκο και στις αυξημένες τιμές των παντοπωλείων, των ειδών οικιακής χρήσης και της αναψυχής. Το υψηλό κόστος της Σιγκαπούρης συνδέεται με ακριβές μεταφορές και ρούχα.

Στην τελευταία κατάταξη, η Νέα Υόρκη, η οποία μοιράστηκε την πρώτη θέση με τη Σιγκαπούρη πέρυσι, υποχώρησε στην τρίτη θέση. Η πτώση αυτή είναι παρά την αύξηση 1,9% των τιμών στην πόλη, όπως δείχνει η μελέτη. Η Νέα Υόρκη ισοδυναμεί τώρα με τη Γενεύη στην Ελβετία για την τρίτη θέση.

Το Χονγκ Κονγκ, η μοναδική άλλη ασιατική πόλη στο top 10, εξασφάλισε την πέμπτη θέση. Ακολουθούν το Λος Άντζελες στην έκτη θέση και το Παρίσι στην έβδομη θέση.

Το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και η Κοπεγχάγη στη Δανία κατέχουν από κοινού την όγδοη θέση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Το Σαν Φρανσίσκο, μία από τις τρεις πόλεις των ΗΠΑ στο top 10, ολοκληρώνει τη λίστα στη δέκατη θέση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι να προσέξεις αν κάνεις πρώτη φορά κάμπινγκ

Her News

Ταξίδι την Άνοιξη: 3 ιδανικοί προορισμοί στην Ευρώπη

Her News b

 Μουσείο άλατος: Το πρώτο θεματικό μουσείο στην Ελλάδα!

Her News b