HerNews.gr
Health

Πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να σας κρατήσει ξύπνιες ο καφές;

Ο καφές μπορεί πράγματι να επηρεάσει τον ύπνο σας ακόμα και αν τον πίνετε μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η καφεΐνη, μετά την κατανάλωση, απορροφάται γρήγορα και διανέμεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Εδώ επηρεάζει τους υποδοχείς που προάγουν τον ύπνο, μπλοκάροντάς τους και κάνοντάς σας να παραμένετε ξύπνιοι.

Το μόριο που συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς, η αδενοσίνη, συμβάλλει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου/αφύπνισης. Καθώς η ημέρα προχωράει, τα επίπεδα αδενοσίνης αυξάνονται και μας προκαλούν υπνηλία. Η καφεΐνη, όμως, λειτουργεί μπλοκάροντας αυτούς τους υποδοχείς, αποτρέποντάς τους από το να προκαλέσουν την ανάγκη για ύπνο.

Επομένως, ο καφές μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε, καθώς η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για πολλές ώρες. Ακόμα και μια κούπα τσάι το βράδυ μπορεί να περιέχει αρκετή καφεΐνη που να δυσκολεύει τον ύπνο σας. Ωστόσο, η αντίδραση στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο, και ορισμένοι μπορεί να μην επηρεάζονται τόσο έντονα από την κατανάλωσή της το βράδυ.

Πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να σας κρατήσει ξύπνιες ο καφές;

Είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη μπορεί να διατηρείται στο σώμα για αρκετές ώρες. Η “ημιζωή” της καφεΐνης, ήτοι ο χρόνος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η αρχική ποσότητά της, είναι περίπου μεταξύ τεσσάρων και έξι ωρών, σύμφωνα με τον FDA.

Αυτό σημαίνει ότι έως και έξι ώρες μετά την κατανάλωση καφεΐνης, η μισή ποσότητα παραμένει στο σώμα, διατηρώντας το εγρήγορση. Συνεπώς, εάν καταναλώσετε καφεΐνη λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να δυσκολέψει την αρχή του ύπνου.

Ο επαρκής ύπνος είναι ουσιώδης για την υγεία μας. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, από υψηλή αρτηριακή πίεση έως προβλήματα βάρους. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε έναν υγιή ύπνο, ακόμα και αν έχουμε καταναλώσει καφεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι 5 τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας απέναντι στις ιώσεις

Her News

Θάλασσα: Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά

Her News b

Κοιμήθηκες άσχημα; Δες πώς να σώσεις τη μέρα σου, σύμφωνα με την επιστήμη!

HerNews ka