HerNews.gr
Health

Κοιμήθηκες άσχημα; Δες πώς να σώσεις τη μέρα σου, σύμφωνα με την επιστήμη!

Κοιμήθηκες άσχημα; Δεν είστε μόνοι: ο κόσμος μαστίζεται από αϋπνία. Μια μελέτη φέτος δείχνει ότι το 39% των Αμερικανών υπέφεραν από κάποια μορφή διαταραχής ύπνου τους τελευταίους 12 μήνες. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 43%. 

Εάν έχετε υποφέρει ποτέ από μια ανήσυχη νύχτα, τότε ξέρετε ότι το να πάτε για ύπνο δεν είναι το μόνο δύσκολο μέρος της αϋπνίας: η επόμενη μέρα μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Πράγματι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να λειτουργήσετε κανονικά όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Η λύση για τον απόηχο της αϋπνίας; Φυσική άσκηση

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ θα μπορούσε να δώσει τη λύση σε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, 20 λεπτά μέτριας έντασης καρδιαγγειακής άσκησης (σε αυτή την περίπτωση ποδηλασία) μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική απόδοση την επόμενη μέρα μετά από μια άγρυπνη νύχτα. 

Αν και μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 24 άτομα τα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε όσους υποφέρουν από τις πολλές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στο σώμα και το μυαλό. 

Είτε είστε νέος γονέας είτε συνηθισμένοι στις αϋπνίες, η εφίδρωση θα μπορούσε να αλλάξει την ποσότητα των «ρυθμιστικών ορμονών του εγκεφάλου» που παράγετε, βοηθώντας παράλληλα στην εγκεφαλική ροή αίματος, την εγρήγορση και το κίνητρο. Αυτό σημαίνει ότι η γνωστική μας ανδρεία (συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής μας κατάστασης, της διάρκειας προσοχής και της κρίσης μας) δεν χρειάζεται να υποφέρει από έναν κακό ύπνο.

Τι είδους άσκηση να κάνετε;

Πώς μοιάζουν αυτά τα περίφημα 20 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης; Ως μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες έκαναν ποδήλατο, αλλά θα μπορούσαν να εξεταστούν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, κολύμπι, χορός, γρήγορο περπάτημα, αερόβια στο νερό, ρόλεϊ ή ακόμα και τρέξιμο.

Αν πρέπει να πιστέψουμε την πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η ιδανική διάρκεια μιας επιτυχημένης προπόνησης είναι περίπου 20 λεπτά. Μια άλλη μελέτη από το British Journal of Sports Medicine έδειξε ότι 22 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στη σωματική και ψυχική υγεία , βελτιώνοντας παράλληλα τη γνωστική απόδοση.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; 20 λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεστε για να συνέλθετε από μια κακή νύχτα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πολυκυστικές ωοθήκες: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα

Her News

Μήπως καταναλώνεις πολλή ζάχαρη; Αυτές είναι οι ενδείξεις

Her News b

Ζάχαρη: Τι παθαίνει ο οργανισμός με την υπερβολική κατανάλωση

Her News b