HerNews.gr
Ψυχολογία

Για ποιους λόγους λένε ψέματα πιο συχνά οι άνθρωποι & πως καταστρέφει την ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι τείνουν να λένε ψέματα για να νιώσουν καλύτερα ή για να γλιτώσουν τη ντροπή ή την απόρριψη – αντί να προστατεύουν τα συναισθήματα κάποιου άλλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα για να προσδιορίσουν εάν οι ψεύτες βιώνουν ψυχολογικές συνέπειες όπως χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αρνητικά συναισθήματα (νευρικότητα, λύπη, δυσφορία ή δυστυχία).

Σε ένα τεστ, οι συμμετέχοντες είχαν την αποστολή να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους στο ψέμα για μία ημέρα. Ένα πλήρες 22% είπε ένα εγωκεντρικό ψέμα, το 8% είπε ένα ψέμα για να προστατεύσει κάποιον άλλο και το 69% ανέφερε ότι δεν είπε ψέματα εκείνη την ημέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στο British Journal of Social Psychology.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα για να προσδιορίσουν εάν οι ψεύτες βιώνουν αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες.Σε ένα άλλο πείραμα, οι εθελοντές αντιμετώπισαν ένα από τα οκτώ διλήμματα – τέσσερα ήταν εγωκεντρικά και τέσσερα ονομάστηκαν «αλλοπροσανατολισμένα».

Σχεδόν το 42% των συμμετεχόντων είπε ψέματα στην εγωκεντρική κατάσταση, ενώ περίπου το 46% είπε ψέματα όταν αντιμετώπισε ένα δίλημμα «άλλου προσανατολισμού».

Και τα δύο σύνολα ψεύτες ανέφεραν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με αυτούς που λένε την αλήθεια.

Σε ένα άλλο τεστ, ζητήθηκε από τους εθελοντές να μοιραστούν ένα δίλημμα που είχαν βιώσει.Οι ψεύτες τείνουν να βιώνουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με αυτούς που λένε την αλήθεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να θυμηθούν μια κατάσταση στην οποία είπαν ψέματα… ανέφεραν ότι είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση μετά την κατάσταση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που τους ζητήθηκε να θυμηθούν μια κατάσταση στην οποία δεν είπαν ψέματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Στο τελικό τεστ, οι εθελοντές κατέγραψαν τη συμπεριφορά τους στο ψέμα για πέντε ημέρες.

Οι συμμετέχοντες είπαν ψέματα το 45% των περιπτώσεων, με το 22% να αναφέρει ότι έλεγε ψέματα κάθε μέρα και το 19% να ισχυρίζεται ότι δεν είχε πει ψέματα καμία μέρα.

Όσοι έλεγαν ψέματα παρουσίασαν μείωση της αυτοεκτίμησης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι πιο συχνές αιτίες άγχους

Her News

Ξεκίνα την μέρα σου χαρούμενα!

Her News b

Overthinking: Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται;

Her News b