HerNews.gr
Ψυχολογία

Οι πιο συχνές αιτίες άγχους

Το άγχος είναι μια απάντηση στην αβεβαιότητα και τον κίνδυνο, και το έναυσμα μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε. Ψηλά στη λίστα με τις πιο συχνές αιτίες άγχους είναι η ανάγκη που υπάρχει να δώσουμε μια ομιλία ή παρουσίαση, όπου κινδυνεύουμε να χάσουμε την κοινωνική μας θέση, αν κριθούμε αρνητικά.

Αιτίες για το άγχος

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι επειδή το νευρωνικό τους κύκλωμα έχει ευαισθητοποιηθεί τόσο πολύ που αντιλαμβάνεται την απειλή εκεί που δεν υπάρχει. Επίσης, υπάρχουν ουσίες – η καφεΐνη είναι μία από αυτές – και φάρμακα που διεγείρουν τις ίδιες σωματικές αισθήσεις με το άγχος. Βέβαια οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την ευαισθησία τους στο άγχος, ως αποτέλεσμα της βιολογικής τους σύνθεσης και του ιστορικού της ζωής τους.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει άγχος;

Το άγχος και το στρες συνδέονται στενά. Το άγχος είναι μια αντίδραση στο στρες. Άγχος είναι το όνομα που δίνουμε στις εσωτερικές αισθήσεις προειδοποίησης που δημιουργούνται από την αντίδραση του σώματος σε μια ψυχική ή σωματική απειλή. Οι αισθήσεις ενεργοποιούνται από το σύστημα απόκρισης στο στρες (ή πάλης ή φυγής), του οποίου η δουλειά είναι να μας προειδοποιεί και να μας προστατεύει από τον κίνδυνο.

Χωρίς να περιμένει να κάνουμε μια συνειδητή αξιολόγηση οποιουδήποτε κινδύνου, στέλνει γρήγορα χημικά προειδοποιητικά σήματα, όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη, σε διάφορα όργανα. Η σωματική δυσφορία του άγχους είναι σαν σωματοφύλακας. Δουλειά του είναι να μας προστατεύει με το να μας βάζει σε δράση. Αλλά μπορεί να επιμείνει και, αλλάζοντας τη λειτουργία των νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο, να κατακλύσει την ικανότητα άσκησης ορθολογικού ελέγχου.

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά άγχους;

Το άγχος στις διάφορες μορφές του, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών και του κοινωνικού άγχους, είναι η πιο κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Έρευνες με βάση τον πληθυσμό δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει το άγχος που προκαλεί αναπηρία κάποια στιγμή.

Όσο υψηλός κι αν είναι ο αριθμός, υπάρχουν ορισμένες – και μερικές φορές αντικρουόμενες – ενδείξεις ότι ο επιπολασμός του άγχους (και της κατάθλιψης επίσης) αυξάνεται, ειδικά μεταξύ των νέων. Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι ευθύνονται για την αύξηση του επιπολασμού. Γενικά, καθώς η μεσαία τάξη διαβρώνεται, υπάρχει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερα καταστροφική επίδρασή τους στους νεαρούς εφήβους. Επιπλέον, τα ερωτικά ραντεβού είναι διαφορετικά και δημιουργούν τόση ασάφεια που οι νέοι συχνά δεν έχουν ιδέα για το πού βρίσκονται στις ρομαντικές σχέσεις.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

3 μυστικά για να πετύχεις την απόλυτη συγκέντρωση

Her News b

Ψυχολογία: Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που στολίζουν από νωρίς είναι πιο ευτυχισμένοι

HerNews ka

Επιθυμώ να είμαι εγώ!

HerNews ka