HerNews.gr
Διεθνή

Ο Γιώργος Βάλλης για την πειρατεία στον Κόλπο του Ομάν: «Είναι τραγικό και αφάνταστα λυπηρό»

Σε εξέλιξη είναι από τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 11/1 πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο st NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.Αυτός είναι ένας χάρτης εντοπισμού για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Φωτογραφία AP)

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Μάλιστα πριν από λίγο το Ιράν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν

Η κατάσχεση έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μπαράζ από drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αργά την Τρίτη. 

Αυτό αύξησε τον κίνδυνο πιθανών αντίποινων από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν τώρα τη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό, ειδικά μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη που καταδίκαζε τους Χούτι και καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές συνέπειες από τις επιθέσεις.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ Γιώργου Βάλλη

«Ένας Έλληνας ναυτικός βρίσκεται κάτω από ομηρία πειρατών ενώ κάνει το εκπαιδευτικό του ταξίδι. Θα ήταν σωστό όλα τα καράβια και εταιρίες να έχουν επάνω Ασφάλεια όταν περνάνε από τέτοια μέρη καθώς και την βοήθεια των πολεμικών πλοίων.
Δεν είναι δυνατόν οι οικογένειες και οι γονείς των ναυτικών να στέλνουν τα παιδιά τους στη θάλασσα για εργασία κ εκπαίδευση και να βρίσκονται κρατούμενοι από πειρατές. Είναι τραγικό και λυπηρό αφάνταστα .
Να πάρουν μέτρα ασφαλείας αυστηρά να μην έχουμε τέτοια συμβάντα άμεσα και να είναι και υποχρεωτικά.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη λόγω του ότι δεν είχαν μέτρα ασφαλείας, δεν φύλαγαν το καράβι οπλισμένοι άνδρες security, ούτε συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο για προστασία αν η ζώνη είναι high risk. Επομένως δεν πήραν κάποια μέτρα ασφαλείας ή πρωτόκολλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του ρίσκου στις περιοχές αυτές», δηλώνει μέσω του HerNews ο Γιώργος Βάλλης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας από το Χιούστον περιγράφει την εμπειρία του

Her News

Ben Affleck: “Έγινε η μαριονέτα της Jennifer Lopez”

HerNewskl

Sarah Jessica Parker: Ποιο είναι το νέο της επιχειρηματικό βήμα;

HerNewskl