HerNews.gr
Σεξουαλική ζωή

Πολυσυντροφικότητα: Το ερωτικό μοτίβο που καταρρίπτει τον όρο «στους δύο τρίτος δεν χωρεί»

Η έννοια «όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα» έχει γίνει ολοένα και πιο κοινή μεταξύ των αμερικανών ζευγαριών, με μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμμετεχόντων ηλικίας Gen-Z επιλέγουν ανοιχτές σχέσεις και πολυσυντροφικές (polyamory).

Πολυσυντροφικότητα είναι η πρακτική ή η επιθυμία για στενές σχέσεις με πολλούς συντρόφους με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων. Δίνει έμφαση στην επιλογή με πόσους εταίρους επιθυμεί κάποιος να εμπλακεί αντί να τηρεί πιο κοινά αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα.

Το να είσαι πολυγαμικός σημαίνει να έχεις ανοιχτές στενές ή ρομαντικές σχέσεις με περισσότερα από ένα άτομα τη φορά. Τα άτομα που είναι πολυγαμικά μπορούν να έχουν οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, και οι πολυσυντροφικές σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών.

Σε αντίθεση με τις ανοιχτές σχέσεις, η πολυσυντροφικότητα χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, καθώς και σεξουαλική ή ρομαντική οικειότητα μεταξύ των συντρόφων. Σε αντίθεση με την απιστία, τη μοιχεία ή το εξωσυζυγικό σεξ , η πολυσυντροφικότητα είναι συναινετική και αποκαλύπτεται σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Μερικές φορές οι πολυσυντροφικές σχέσεις είναι ιεραρχικές (μια σχέση έχει προτεραιότητα έναντι των άλλων) και μερικές φορές είναι ισότιμες. Σε ένα ιεραρχικό σενάριο, ένα άτομο μπορεί να έχει πρωτεύοντες και δευτερεύοντες συντρόφους.

  • Πρωτεύων: Ένας κύριος σύντροφος βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχικής δομής. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι το άτομο με το οποίο ζείτε, έχετε παιδιά ή ακόμα και παντρεύεστε. Ο πρωταρχικός σύντροφος δεν είναι απαραίτητος για πολυσυντροφικές σχέσεις.
  • Δευτερεύον: Ο δευτερεύων σύντροφος μπορεί να μην είναι τόσο αλληλένδετος στη ζωή σας όσο ένας κύριος σύντροφος. Για παράδειγμα, μπορεί να μην μοιράζεστε τη στέγη ή τα οικονομικά σας, αλλά μπορεί ακόμα να είστε πλήρως αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον.

Οι καθοριστικές πτυχές των πολυγαμικών σχέσεων έναντι άλλων τύπων μη μονογαμικών σχέσεων είναι η συγκατάθεση και η επικοινωνία.

 

Τι δεν είναι η πολυσυντροφικότητα

Ενώ τα όρια στις πολυγαμικές σχέσεις είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα στις μονογαμικές σχέσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τα άτομα που βρίσκονται σε πολυσυντροφικές σχέσεις μπορεί να είναι ή να μην είναι παντρεμένα, αν και τα άτομα που προσδιορίζονται ως polyamorous μπορεί να απορρίψουν τους περιορισμούς της κοινωνικής σύμβασης του γάμου, και ειδικότερα, τον περιορισμό σε έναν σύντροφο.

Η πολυσυντροφικότητα δεν πρέπει να συγχέεται με τη διγαμία ή την πολυγαμία, η οποία περιλαμβάνει γάμο με περισσότερα από ένα άτομα.

Ούτε πρέπει να συγχέεται με το «swinging» ή την «ανταλλαγή συντρόφου», στην οποία τα ζευγάρια σε καθιερωμένες σχέσεις έχουν περιστασιακές σεξουαλικές επαφές με άτομα άλλων ζευγαριών.

Η πολυσυντροφικότητα δεν είναι επίσης το ίδιο με μια «ανοιχτή» σχέση, η οποία περιλαμβάνει ένα αφοσιωμένο ζευγάρι που συμφωνεί ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι επιτρέπεται να κάνουν σεξ με άλλα άτομα, χωρίς απαραίτητα να μοιράζονται πληροφορίες με τους άλλους συντρόφους. Ωστόσο, τα πολυγαμικά ζευγάρια μπορεί επίσης να έχουν ανοιχτές σχέσεις.

Η “συναινετική μη μονογαμία” είναι ένας όρος “ομπρέλα” που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να περιγράψουν το swinging, τις ανοιχτές σχέσεις και την πολυσυντροφικότητα. 

Η πολυσυντροφικότητα δεν είναι επίσης ένας τύπος σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου . Ωστόσο, άτομα όλων των προσανατολισμών και ταυτοτήτων μπορούν να συμμετέχουν σε πολυσυντροφικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι στρέιτ, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, μη δυαδικοί ή πανσεξουαλικοί.

Golden Shower: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σεξουαλικό φετίχ που “απαιτεί” ούρηση

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η σεξουαλική ζωή για μια γυναίκα στα 30

Her News

Φιλί: Τα 3 σημεία που θέλουν οι γυναίκες να τις φιλάνε

Her News b

Υπάρχει ερωτική σχέση χωρίς σεξ;

Her News