HerNews.gr
Beauty

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής; Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε!

δερματίτιδα εξ επαφής 

Ένα από τα πιο πολύπλοκα δερματικά προβλήματα που παρατηρείται έντονα σε πολλές επιδερμίδες και όχι μόνο στις ευαίσθητες, είναι η δερματίτιδα εξ επαφής.  

Skin Essences

Είναι γεγονός, πώς οι δερματίτιδες ταλαιπωρούν αρκετές επιδερμίδες και οι αιτίες πυροδότησής τους ποικίλουν και διαφοροποιούνται στον καθένα. 

Εμφανίζεται ξαφνικά με την επαφή με κάποιο συστατικό ή αντικείμενο με συμπτώματα όπως αίσθηση καύσου, ερύθημα και ανάγλυφη ακόμα και φολιδωτή υφή.  

Το συγκεκριμένο είδος προβληματίζει καθώς είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί ο λόγος που διατάραξε την ισορροπία και την υγεία του επιδερμικού φραγμού. 

Πώς θα αντιληφθείτε όμως αν αυτή η παράξενη αλλαγή που παρατηρήσατε στην επιδερμίδα σας είναι σίγουρα δερματίτιδα εξ επαφής;  

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής; 

Πρόκειται για μια κατάσταση που μοιάζει με εξάνθημα στο δέρμα. Η δερματίτιδα, που μερικές φορές ονομάζεται έκζεμα, είναι ένας γενικός όρος για τη φλεγμονή του δέρματος. 

Όσο για τη δερματίτιδα εξ επαφής συγκεκριμένα, πρόκειται για φλεγμονή που προκαλείται από την επαφή με μια ουσία που δεν δέχεται το δέρμα σας.  

Μάλιστα, μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, αλλά τα πιο συχνά σημάδια που μπορείτε να δείτε και να αισθανθείτε στο δέρμα σας είναι: Eρυθρότητα, οίδημα, ξηρότητα και κνησμός. 

Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο δέρμα, σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα βλέφαρα, ακόμα και το τριχωτό της κεφαλής. 

Τι μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής; 

Υπάρχουν πολλές αιτίες δερματίτιδας εξ επαφής που οφείλονται στο ιατρικό ιστορικό, στον τρόπο ζωής, στο περιβάλλον και στη χρήση προϊόντων. 

Συνήθη παραδείγματα είναι τα ίχνη νικελίου σε κοσμήματα, τα αρώματα, τα αποσμητικά, τα απορρυπαντικά και τα συντηρητικά σε μαντηλάκια ντεμακιγιάζ.

Για αυτόν τον λόγο, η δερματίτιδα εξ επαφής χωρίζεται σε δύο είδη, στην ερεθιστική και στην αλλεργική. 

Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής 

Η ερεθιστική δερματίτιδα δημιουργείται όταν η ουσία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα καταστρέφει άμεσα το εξωτερικό στρώμα του και μάλιστα είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν ήδη από ατοπική δερματίτιδα. 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και οι πιο βασικοί παράγοντες ερεθισμού είναι:  

  • Aπορρυπαντικά ρούχων 
  • Χλωρίνη και καθαριστικά 
  • Οινόπνευμα  
  • Διαλύματα 
  • Εντομοκτόνα 

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής 

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός αντιδρά σε μια αλλεργιογόνα ουσία όπου έχει ευαισθησία, με συμπτώματα που εμφανίζονται αποκλειστικά στο σημείο επαφής.  

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται συμπτώματα σε όλο το σώμα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον 25 χημικές ουσίες οδηγούν σε αυτού του είδους τη δερματίτιδα εξ επαφής. 

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι: 

  • Το νικέλιο (κοσμήματα, ζώνες, μεταλλικά αντικείμενα)  
  • Διάφορα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά 
  • η φορμαλδεΰδη 
  • το κοβάλτιο 
δερματίτιδα εξ επαφής στο πρόσωπο

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δερματίτιδα εξ επαφής 

Αρχικά, θα πρέπει να εντοπίσετε τι είναι αυτό που ερεθίζει το δέρμα σας και να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Είτε είναι αντικείμενο, όπως κόσμημα, ρούχο είτε κάποιο συστατικό.  

Επειδή όμως η διαδικασία εντοπισμού της «ένοχης» ουσίας δεν είναι ιδιαίτερα απλή, θα πρέπει να σταματήσετε τη χρήση προϊόντων τόσο στο μακιγιάζ σας όσο και στην περιποίησή σας, τα οποια περιλαμβάνουν ερεθιστικά συστατικά, όπως αρώματα, αιθέρια έλαια και οινόπνευμα.  

Στη συνέχεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία. 

Μετά τον εντοπισμό των πιθανών αιτιών, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εστίαση σε μια πιο απαλή φροντίδα και στην εφαρμογή φαρμακευτικών κρεμών και αλοιφών.  

Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα με απαλή σύνθεση, χωρίς άρωμα που προορίζονται για ευαίσθητο δέρμα. 

Επίσης, η χρήση τοπικής κρέμας με τριαμκινολόνη βοηθά σημαντικά αλλά πάντα κατόπιν καθοδήγησης από τον ιατρό σας. 

Ο λόγος που απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας είναι ότι πρόκειται για ένα τοπικό στεροειδές το οποιο μπορεί να προκαλέσει ακμή σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης. 

Επίσης, αν έχετε ήδη εμφανίσει δερματίτιδα εξ επαφής, αποφύγετε εντελώς το μακιγιάζώστε να αναπνέει η επιδερμίδα σας και οπλιστείτε με υπομονή καθώς ο τυπικός χρόνος επούλωσης μπορεί να είναι έως και δύο εβδομάδες. 

Πώς να αποτρέψετε τη δερματίτιδα εξ επαφής 

Όσον αφορά την πλήρη αποφυγή της δερματίτιδας εξ επαφής, θα πρέπει να απλοποιήσετε την ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες ερεθισμών. 

Αυτό σημαίνει να μειώσετε την έκθεσή σας σε δυνητικά «ενεργοποιητικά» συστατικά. 

Πριν εντάξετε στην ρουτίνα σας ένα νέο προϊόν, κάντε πρώτα ένα patch test στο εσωτερικό του χεριού σας ώστε να προλάβετε κάθε ανεπιθύμητη αντίδραση.  

Ιδανικά, αποφύγετε να εντάξετε πολλά νέα προϊόντα μαζί, καθώς σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε την ενοχοποιητική ουσία. 

Βιοτίνη: H πιο αποτελεσματική βιταμίνη για τα μαλλιά σου!

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Charlotte Tilbury: Ανακοίνωσε την πρώτη αθλητική συνεργασία με την F1 Academy αποκλειστικά για γυναίκες

HerNews ka

Πώς να βγάζετε τέλεια τα φρύδια σας κάθε φορά

Her News

Αιθέρια έλαια για τη θεραπεία και την υγεία των μαλλιών

Her News