HerNews.gr
Αφιερώματα

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια διεθνής ημέρα που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον καρκίνο και να ενθαρρύνει την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία του.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθοδηγείται από την Ένωση για τον Διεθνή Ελέγχο του Καρκίνου (UICC) για να υποστηρίξει τους στόχους της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον Καρκίνο, που γράφτηκε το 2008.

Ο πρωταρχικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι να μειώσει σημαντικά τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλούνται από τον καρκίνο  και είναι μια ευκαιρία να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα για να τερματιστεί η αδικία της ταλαιπωρίας από καρκίνο που μπορεί να προληφθεί.  

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύει στην παραπληροφόρηση, αυξάνει την ευαισθητοποίηση και μειώνει το στίγμα. Πολλαπλές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου για να δείξουν την υποστήριξη σε όσους πάσχουν από καρκίνο.

Ένα από αυτά τα κινήματα είναι το #NoHairSelfie , ένα παγκόσμιο κίνημα για να ξυρίσουν οι «κομμωτές» τα κεφάλια τους είτε πραγματικά είτε εικονικά για να δείξουν ένα σύμβολο θάρρους για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Στη συνέχεια, οι εικόνες των συμμετεχόντων κοινοποιούνται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωση. Εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε όλο τον κόσμο.

Θέματα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου

Το θέμα για τα έτη 2022-2024 είναι «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα» που εστιάζει στην εξάλειψη της διαφοράς στην πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας του καρκίνου που αντιμετωπίζουν πληθυσμοί διαφόρων ομάδων εισοδήματος χώρας, ηλικίας, φύλου, εθνότητας κ.λπ. 

Το θέμα της καμπάνιας 2019-2021 ήταν «I Am and I Will». Το θέμα επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αρνητική στάση και τη μοιρολατρική πεποίθηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τον καρκίνο και αντίθετα, προωθεί τον τρόπο με τον οποίο οι προσωπικές μας ενέργειες μπορούν να είναι ισχυρές και επιδραστικές.

Το 2016, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ξεκίνησε μια τριετή εκστρατεία με το σύνθημα «Μπορούμε Μπορώ», η οποία διερεύνησε τη δύναμη των συλλογικών και ατομικών ενεργειών για τη μείωση του αντίκτυπου του καρκίνου. 

 Πριν από το 2016, τα θέματα της καμπάνιας περιλάμβαναν “Not Beyond Us” (2015) και “Debunk the Myths” (2014).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σηματοδοτείται από τη διεθνή κοινότητα του καρκίνου, τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 900 δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 100 χώρες, με την ίδια την ημέρα να αποτελεί δημοφιλές θέμα στο Twitter.

Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν την ημέρα φωτίζοντας σημαντικά ορόσημα σε πορτοκαλί και μπλε χρώμα. Το 2019, 55 ορόσημα σε 37 πόλεις συμμετείχαν στην πρωτοβουλία φωτισμού ορόσημων. Τουλάχιστον 60 κυβερνήσεις γιορτάζουν επίσημα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανάπτυξη μεταστάσεων

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μαλβίνα Κάραλη: Οι ατάκες της που έγραψαν ιστορία

Her News

10 αγαπημένα τραγούδια για χρόνια πολλά στην Κατερίνα που γιορτάζει

Her News

Οι 5 μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου: Ποιοι είναι & γιατί

Her News