HerNews.gr
Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: 10 λόγοι για να τα αγαπήσεις & να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.

Τα όσπρια είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας, προσφέροντας πληθώρα οφελών για την υγεία και το περιβάλλον. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα λόγους για τους οποίους πρέπει να αγαπάμε ακόμα περισσότερο τα όσπρια.

 

1. Πλούσια σε πρωτεΐνες

Τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβύθια, είναι εξαιρετικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή αυτούς που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι όσπρια περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

3. Χαμηλό κόστος

Η αγορά όσπριων είναι οικονομική, κάνοντάς τα μια προσιτή επιλογή για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

 

4. Ποικιλία

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία οσπρίων που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας, από φασόλια και φακές έως ρεβύθια και αρακά.

5. Βιταμίνες και μέταλλα

Τα όσπρια περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

6. Φιλικά προς το περιβάλλον

Η καλλιέργεια των οσπρίων απαιτεί λιγότερο νερό και ενέργεια συγκριτικά με την καλλιέργεια των ζωικών προϊόντων, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

7. Προάγουν την καλή υγεία του εδάφους

Η καλλιέργεια των οσπρίων βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, αυξάνοντας την αποθήκευση άνθρακα και προωθώντας τη βιοποικιλότητα.

8. Μακρά διάρκεια αποθήκευσης

Τα όσπρια μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για το αποθεματοποίηση τροφίμων.

9. Πολυλειτουργικότητα στη μαγειρική

Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, από σαλάτες και σούπες έως κυρίως πιάτα.

10. Είναι νόστιμα και θρεπτικά

Τέλος, τα όσπρια είναι νόστιμα και θρεπτικά, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσουμε!

Γιατί πρέπει να τρώμε όσπρια

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι και οι ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα

HerNews ka

Ο Johnny Depp γίνεται 59 χρονών! – 15 facts για την ζωή του

Her News b

Η Ιστορία της γιορτής των Χριστουγέννων

HerNews ka