HerNews.gr
Διεθνή

Το γάλα των τρανς γυναικών είναι τόσο καλό όσο το μητρικό, λένε οι Βρετανοί υγειονομικοί υπάλληλοι

Το μητρικό γάλα που παράγεται από άνδρες που μετατράπηκαν σε γυναίκες είναι τόσο καλό για τα μωρά όσο το γάλα από μια γενετική γυναίκα, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους υγείας – πυροδοτώντας οργή από τους επικριτές που αμφισβητούν την επιστήμη.

Μια επιστολή που διέρρευσε από το Πανεπιστήμιο του Sussex Hospitals NHS Trust υποστήριξε ότι το γάλα που παράγεται από τρανς γυναίκες μετά τη λήψη συνδυασμού φαρμάκων και ορμονών είναι «συγκρίσιμο με αυτό που παράγεται από μια μητέρα μετά τη γέννηση ενός μωρού», ανέφερε η Telegraph.

«Το προσωπικό διευκρινίζει περαιτέρω ότι ο όρος μητρικό γάλα προορίζεται να είναι ουδέτερος και δεν είναι προκατειλημμένος ως προς το φύλο», ανέφερε η αποστολή που εστάλη στους επικριτές που υπέβαλαν επίσημη καταγγελία κατά της ομάδας προοδευτικών νοσοκομείων.A medical worker breastfeeds a newborn.Το νοσοκομείο, το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε τον όρο «chestfeeding» που περιλαμβάνει το φύλο, εξήγησε ότι οι τρανς γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν γαλουχία εν μέρει παίρνοντας την ορμόνη προγεστίνη, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων αλλά συνήθως αδρανών αδένων που παράγουν γάλα σε έναν βιολογικό άνδρα.

Φάρμακα όπως η δομπεριδόνη, η οποία χορηγείται συχνά σε βιολογικές γυναίκες που αγωνίζονται να θηλάσουν, στη συνέχεια βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής προλακτίνης, μιας ξεχωριστής ορμόνης που λέει στο σώμα να παράγει γάλα.

Ενώ η δομπεριδόνη δεν προοριζόταν για αυτή τη χρήση, η USHT είπε ότι η πρακτική είναι ασφαλής, παρόλο που το φάρμακο θα μπορούσε να μεταφερθεί στο μωρό μέσω του θηλασμού και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την καρδιά του μωρού.

Η Motilium λέει ότι μόνο μικρές ποσότητες του φαρμάκου μπορούν να ανιχνευθούν στο μητρικό γάλα, αν και προσθέτει ότι το φάρμακο «θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού μόνο εάν ο γιατρός σας το θεωρεί σαφώς απαραίτητο».

Η επιστολή που διέρρευσε από το Πανεπιστήμιο του Sussex Hospitals NHS Trust ισχυριζόταν ότι οι τρανς γυναίκες μπορούν να παράγουν γαλουχία εν μέρει παίρνοντας την ορμόνη προγεστίνη.Ωστόσο, η Lottie Moore της Policy Exchange έστειλε ένα μήνυμα στην Telegraph, αποδοκιμάζοντας την καθοδήγηση του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς την «ανισόρροπη» και «αφελή».

«Αυτή η επιστολή είναι ανισόρροπη και αφελής στον ισχυρισμό της ότι οι εκκρίσεις που παράγονται από ένα αρσενικό με ορμόνες μπορούν να θρέψουν ένα βρέφος με τον τρόπο που μπορεί το μητρικό γάλα της μητέρας», είπε στο πρακτορείο.

«Η ευημερία ενός παιδιού πρέπει πάντα να έχει προτεραιότητα έναντι των πολιτικών ταυτοτήτων και των αμφισβητούμενων συστημάτων πεποιθήσεων που δεν βασίζονται σε στοιχεία. Το NHS δεν πρέπει να επιδίδεται σε αυτές τις ανοησίες», είπε.

Η Δρ. Jane Oreint, εκτελεστική διευθύντρια της συντηρητικής Ένωσης Αμερικανών Ιατρών και Χειρουργών, πρόσθεσε στη The Post τη Δευτέρα ότι υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το πόσες δοκιμές είχαν γίνει για να γίνει ένας τέτοιος προσδιορισμός. 

«Νομίζω ότι είναι αρκετά απερίσκεπτο να προσπαθείς να πειραματιστείς με αυτό σε μωρά. Έχουν πραγματικά αναλύσει την επίδραση που έχει αυτό στο γάλα; Έχουν αναλύσει την επίδραση στο μωρό;» είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ήξερε τι είδους επιπτώσεις μπορεί να έχει το άτομο που παίρνει την ορμόνη. 

Η νοσοκομειακή ομάδα, η οποία επίσης υπερηφανεύεται ότι δημιούργησε τις «πρώτες κλινικές και γλωσσικές κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζουν τρανς και μη δυαδικές γεννήσεις» στη Βρετανία, αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελίας πέρυσι από τους Children of Transitioners, μια οργάνωση που υποστηρίζει τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μεταβατικά φύλα.

Breastfeeding Guide by Age | Cake Maternity

Απαντώντας στην καταγγελία, η επιστολή των νοσοκομείων αναφερόταν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε «συντριπτικά στοιχεία» ότι το «ανθρώπινο γάλα» συνολικά είναι καλύτερο για ένα μωρό από το γάλα φόρμουλας.

Αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2022 που βρήκε ότι οι “συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στο γάλα” ήταν κάτω από 1% χωρίς “καμία παρενέργεια” στα μωρά.

Η USHT έκτοτε αφαίρεσε την ιστοσελίδα της με τη νέα της καθοδήγηση που διαφημίζει τον θηλασμό από τρανς γυναίκες, τώρα αντ’ αυτού συνδέεται με την ομάδα θηλασμού La Leche League, η οποία δηλώνει ότι «υποστηρίζει όλους όσους θέλουν να θηλάσουν ή να θηλάσουν στην επίτευξη των στόχων τους».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τζεφ Μπεκ: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο θρυλικός κιθαρίστας

Her News

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ερώτηση του δημοσιογράφου που τον εκνεύρισε και η… «πληρωμένη» απάντηση

Her News

Τζάστιν & Σοφί Τριντό: Διαζύγιο “βόμβα” για το πρωθυπουργικό ζεύγος του Καναδά

HerNews ka