HerNews.gr
Διεθνή

Δείτε ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο της World Happiness Report. Οι χώρες κατατάσσονται σύμφωνα με αυτοαξιολογημένες αξιολογήσεις ζωής και απαντήσεις στην ερώτηση Cantril ladder, η οποία ζητά από τους ερωτηθέντες να σκεφτούν μια σκάλα με την καλύτερη δυνατή ζωή για αυτούς να είναι το 10 και η χειρότερη στο 0 και στη συνέχεια να βαθμολογήσουν την τρέχουσα ζωή τους σε αυτήν την κλίμακα.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δημοσιεύει την έκθεση, λέει ότι εκτός από τη χρήση της ερώτησης της κλίμακας Cantril, η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη τις ακόλουθες έξι μεταβλητές στις περισσότερες από 130 χώρες που κατατάσσονται στην έκθεση:

  1. κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  2. Κοινωνική υποστήριξη
  3. Υγιές προσδόκιμο ζωής
  4. Ελευθερία
  5. Γενναιοδωρία
  6. Ελευθερία της διαφθοράς

Ενώ φέτος οι δέκα πρώτες χώρες της λίστας παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητες, οι 20 πρώτες είδαν λίγο περισσότερη δράση. Η Κόστα Ρίκα και το Κουβέιτ πήδηξαν στη 12η και 13η θέση, αντίστοιχα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έπεσαν εντελώς από την πρώτη 20άδα. Οι ΗΠΑ έπεσαν από το Νο. 15 στο Νο. 23 φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

Από τις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες, μόνο η Ολλανδία και η Αυστραλία έχουν πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων και από τις 20 πρώτες, μόνο ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληθυσμό άνω των 30 εκατομμυρίων.

Νο 1 η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο: Η Φινλανδία

Η Φινλανδία κατέλαβε την Νο. 1 θέση της λίστας με βαθμολογία 7.741. Σύμφωνα με τον Frank Martela , έναν Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας, οι Φινλανδοί είναι ευτυχισμένοι επειδή έχουν ισχυρή αίσθηση κοινότητας και συγγένειας, κάνουν καλές πράξεις για τους άλλους ανθρώπους και βρίσκουν έναν ξεκάθαρο σκοπό για τον εαυτό τους.«Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», λέει η Martela στο CNBC Make It.

 

Η Φινλανδία υπερτερεί της μέσης χώρας σε εκπαίδευση, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ποιότητα περιβάλλοντος, κοινωνικές συνδέσεις, ασφάλεια και ικανοποίηση από τη ζωή, σύμφωνα με τον δείκτη καλύτερης ζωής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  (ΟΟΣΑ).

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη Φινλανδία είναι περίπου 82 χρόνια, 85 για τις γυναίκες και 79 για τους άνδρες.

Το ισχυρό αίσθημα κοινότητας του Φινλανδικού λαού αποδεικνύεται περαιτέρω από τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, ο οποίος αναφέρει ότι το 96% των ανθρώπων πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάποιον στον οποίο μπορούν να βασιστούν την ώρα που το έχουν ανάγκη.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

  1. Φινλανδία
  2. Δανία
  3. Ισλανδία
  4. Σουηδία
  5. Ισραήλ
  6. Ολλανδία
  7. Νορβηγία
  8. Λουξεμβούργο
  9. Ελβετία
  10. Αυστραλία

Η Δανία κατατάχθηκε στο Νο. 2 της λίστας με βαθμολογία 7.583.

Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και της αίσθησης ευθύνης για την κοινωνική πρόνοια, σύμφωνα με  την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την World Happiness Report.

Ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να επισημάνουν ότι οι άνθρωποι στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο —μέχρι το ήμισυ του εισοδήματός τους— αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η φροντίδα των παιδιών επιδοτείται, οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν επιχορηγήσεις για την κάλυψη εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών. 

Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, η σκανδιναβική χώρα υπερέχει του μέσου όρου σε θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, υγεία, ποιότητα περιβάλλοντος, κοινωνικές σχέσεις, συμμετοχή στα κοινά και ικανοποίηση από τη ζωή. Η Δανία είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ .

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγείας της- Πέρασε το βράδυ στο νοσοκομείο

Her News

London Bridge : Το σχέδιο που θα ενεργοποιηθεί όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Her News b

Τιτανικός: Η Kate Winslet & O Leonardo DiCaprio αποκάλυψαν ότι ουρούσαν σε δεξαμενή νερού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

HerNews ka