HerNews.gr
Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Πως φτάνει στη χώρα μας & τι πρέπει να προσέχουμε

Έντονα αισθητή θα είναι και σήμερα Πέμπτη 28/3 η αφρικανική σκόνη στη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε με ανάρτησή του στο Χ/Twitter πως φτάνει στην Ελλάδα.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad. Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας.

Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947. Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο», έγραψε ο μετεωρολόγος.

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε ότι η σκόνη θα φύγει μέσα στην ημέρα από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες

Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης 28/3, ο καθηγητής πνευμονιολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε πως μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και πως η αφρικανική σκόνη τους επηρεάζει.

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».«Πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, τώρα που υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας την δόση του φαρμάκου που παίρνουμε, είτε την συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κορoνοϊός: 3.067 νέα κρούσματα, 824 διασωληνωμένοι, 91 νεκροί

Her News b

Κίνηση στους δρόμους της Αττικής και ταλαιπωρία λόγω της έντονης βροχής

Her News

Σταϊκούρας για Fuel Pass 2: Από 30.000 έως 45.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα για τους δικαιούχους

Her News