HerNews.gr
Beauty

Μπάρα σαπουνιού vs αφρόλουτρο: Ποιο είναι καλύτερο για το δέρμα σας;

Καμία ρουτίνα περιποίησης σώματος δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το τέλειο καθαριστικό. Και όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του δέρματός μας κάτω από το λαιμό, οι δύο πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το σαπούνι και το αφρόλουτρο. Και τα δύο βοηθούν στην ανανέωση και την αναζωογόνηση του δέρματός μας, αλλά κάθε μορφή έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μπάρα σαπουνιού και το αφρόλουτρο, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε ποιο είναι καλύτερο για εσάς και το δέρμα σας.Ποια είναι η διαφορά;

Η μπάρα σαπουνιού και το αφρόλουτρο σώματος αποτελούνται από καθαριστικά. Και τα δύο προϊόντα στοχεύουν να απομακρύνουν τη βρομιά και τη λιπαρότητα από το δέρμα. Η μπάρα σαπουνιού περνά από μια καυστική διαδικασία που περιλαμβάνει τη θέρμανση λαδιού και κεριού και την προσθήκη αλισίβας. Στη συνέχεια, το μείγμα ωριμάζει για έξι έως οκτώ εβδομάδες, εξατμίζοντας τα χημικά συστατικά.

Το αφρόλουτρο σώματος δεν απαιτεί την ίδια διαδικασία παραγωγής και γενικά συνδέεται με το ότι είναι λίγο πιο ήπιο και όχι τόσο απογυμνωμένο όσο το σαπούνι. Το αφρόλουτρο περιέχει επίσης νερό, επομένως δεν είναι τόσο συμπυκνωμένο όσο ένα προϊόν. Είναι επίσης ιδανικό για τη στόχευση ορισμένων τύπων και παθήσεων δέρματος. Για παράδειγμα, έλαια, εκχυλίσματα, ενυδατικά, καθαριστικά ή απολεπιστικά συστατικά μπορούν εύκολα να προστεθούν στα αφρόλουτρα σώματος για να στοχεύσουν συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος.

Τα υπέρ και τα κατά της μπάρας σαπουνιού

Δεδομένου ότι η μπάρα σαπουνιού δεν περιέχει νερό, είναι λιγότερο πιθανό να αναπαράγει βακτήρια και επομένως, χρειάζονται λίγα ή καθόλου συντηρητικά στη φόρμουλα. Άλλο συν; Η μπάρα σαπουνιού απαιτεί λιγότερη συσκευασία. Δεν απαιτείται βαριά συσκευασία ή πλαστικό για το σαπούνι. Αυτό το καθιστά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή που είναι επίσης εύκολη στην αποθήκευση.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους ενδοιασμούς σχετικά με το σαπούνι είναι ότι έχει υψηλότερο pH μεταξύ εννέα και δέκα, το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί λόγω των πολλαπλών βημάτων που απαιτούνται για τη σύνθεσή του. Το πλύσιμο του σώματος με μπάρα σαπουνιού που έχει pH υψηλότερο από αυτό του δέρματος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς με ευαίσθητο δέρμα.Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από τα σημερινά προϊόντα σαπουνιού περιέχουν έλαια και ενυδατικές κρέμες για να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν.

Από εκεί και πέρα, πολλές μπάρες σαπουνιού είναι γνωστό ότι αφήνουν πίσω τους υπολείμματα που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστο.

Τα υπέρ και τα κατά του αφρόλουτρου

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τον τρόπο με τον οποίο τα αφρόλουτρα κάνουν το δέρμα τους να αισθάνεται. Συχνά παρασκευάζονται με ήπια, ηρεμιστικά και ενυδατικά συστατικά. Μερικά περιέχουν ακόμη και μαλακτικά και κεραμίδια για να κάνουν το δέρμα να αισθάνεται απαλό χωρίς να διαταράσσει τον φραγμό του δέρματος ή τα φυσικά έλαια. Μπορούν να προστεθούν άλλα συστατικά σε ένα αφρόλουτρο για να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος.

Σε σύγκριση με τη μπάρα σαπουνιού, τα αφρόλουτρα σώματος είναι λίγο πιο υγιεινά, καθώς βρίσκονται σε σωληνάρια ή μπουκάλια. Αυτό διασφαλίζει ότι η φόρμουλα δεν έρχεται σε επαφή με νερό ή άλλα στοιχεία και ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν βακτήρια. Σε αντίθεση με το σαπούνι, το pH ενός αφρόλουτρου σώματος μπορεί επίσης να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της κατασκευής.

Το επίπεδο pH ενός αφρόλουτρου είναι συχνά πιο κοντά σε αυτό του δέρματος, γι’ αυτό τα αφρόλουτρα ωφελούν όσους έχουν πολύ ξηρό δέρμα. 

Ένα από τα μειονεκτήματα των αφρόλουτρων είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών. Παρόλο που πολλές μάρκες χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες συσκευασίες (ή κάνουν τις συσκευασίες τους ανακυκλώσιμες), εξακολουθεί να προσθέτει απόβλητα στο περιβάλλον. Ένα άλλο σημείο διαφοροποίησης είναι ότι απαιτούν συντηρητικά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας, κάτι που μπορεί να το κάνει λιγότερο ιδανικό εάν αναζητάτε περισσότερο “καθαρό” προϊόν.Πότε να χρησιμοποιήσετε μπάρα σαπουνιού ή αφρόλουτρο

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ή ερεθίζεται εύκολα, μπορεί να έχετε μεγαλύτερη τάση να χρησιμοποιείτε σαπούνι. Οι μπάρες σαπουνιού συνήθως δεν περιέχουν δυνητικά ερεθιστικά συστατικά, επομένως υπάρχει λιγότερος κίνδυνος αλλεργίας.

Εάν το δέρμα σας είναι απίστευτα ξηρό ή παρατηρήσετε ότι είναι “σφιχτό”, φολιδωτό, τραχύ ή σας φαγουρίζει, ένα αφρόλουτρο σώματος μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Τα υγρά καθαριστικά σώματος τείνουν να είναι πιο ενυδατικά και ηρεμιστικά στο δέρμα. Συχνά είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ακμή , καθώς μπορούν να παρασκευαστούν με ισχυρά, ενεργά συστατικά για να μετριάσουν το πρόβλημα.

Πολλές από τις επιλογές πλυσίματος σώματος σήμερα έχουν σχεδιαστεί για να είναι τόσο ήπιες και απαλές όσο χρειάζεται το δέρμα σας.

Το τελικό takeaway

Το σαπούνι και το αφρόλουτρο είναι δύο ισχυρά προϊόντα περιποίησης σώματος που καθαρίζουν και αναζωογονούν το δέρμα μας. Ενώ εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, διαφέρουν ως προς τη μορφή και τη διατύπωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν φορές που το ένα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα από το άλλο. Για παράδειγμα, εάν έχετε εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, ένα σαπούνι μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς συχνά αποτελείται από λιγότερα συστατικά και συνήθως δεν περιέχει ερεθιστικούς παράγοντες.

Αν ψάχνετε για μια πιο στοχευμένη φόρμουλα (για ξηρότητα ή απολέπιση, για παράδειγμα), μπορεί να χρειαστείτε αφρόλουτρο, καθώς πολλά περιέχουν εξατομικευμένα δραστικά συστατικά. Τελικά, η απόφαση εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας, τις ανησυχίες και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Η απόλυτη ρουτίνα περιποίησης για λιπαρό δέρμα

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βιοτίνη: H πιο αποτελεσματική βιταμίνη για τα μαλλιά σου!

HerNewskl

Khloe Kardashian: Έκανε το it χτένισμα για όσες ειναι καλεσμένες σε γάμο

HerNewskl

Brownie Glazed Lips: Η Hailey Bieber μας παρουσιάζει τα χείλη του φθινοπώρου

HerNewskl