HerNews.gr
Αφιερώματα

Eurovision: Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια η Ελλάδα κατακτά την 5η θέση με το “Μάθημα Σολφέζ”

eurovision

Σαν σήμερα, πριν από 45  χρόνια, η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση στον 22ο Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι “Μάθημα Σολφέζ” ερμηνευμένο από τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη.

Μια ανάσα πριν από την Eurovision 2022, θυμόμαστε μια από τις καλύτερες συμμετοχές της χώρας μας στον θεσμό της Eurovision. Το “Μάθημα Σολφέζ”. 

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο συνθέτης του τραγουδιού, Γιώργος Χατζηνάσιος, το τραγούδι είχε ανατεθεί πρώτα στον Πασχάλη. Η προσθήκη των άλλων καλλιτεχνών έγινε έπειτα. Ήταν η πρώτη φορά που 4 σόλο καλλιτέχνες ένωναν τις δυνάμεις τους, και αυτό θύμισε έπειτα την επιτυχία των Abba. Σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν ότι στον διαγωνισμό υπήρχε κανόνας όπου κάθε χώρα έπρεπε να τραγουδάει στην δική της γλώσσα. 

Στο “Μάθημα Σολφέζ” τη μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος και τους στίχους η Σέβη Τηλιακού. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά. Mετά τους Λίνσεϊ ντε Πωλ & Μάικ Μόραν του Ηνωμένου Βασιλείου με το “Rock Bottom” και πριν τους Ilanit του Ισραήλ με το “Ahava Hi Shir Lishnayim”.

Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το “Όλου του Κόσμου η Ελπίδα”. Νικήτρια εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε η Γαλλία με την Μαρί Μιριάμ και τη σύνθεση “L’ oiseau et l’ enfant” (Το Πουλί και το Παιδί)

eurovision

Οι στίχοι ακόμα αποτελούν σλόγκαν, και έχουν μείνει αξέχαστη, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ιδιαίτερα στους Eurofans.

“Ήμασταν παιδιά σαν μια συντροφιά τότε
και η μουσική μας άρεσε πολύ τότε
μάθημα σολφέζ γύρω απ’ το παλιό πιάνο
νότες δυνατές, νότες απαλές πιάνω

Αβάντι
ντο φα φα φα
σολ φα σολ φα μι ντο σι μι μι μι
ντο σι ντο σι σολ σι ντο
ντο φα φα φα (ντο σι)
σολ φα σολ φα μι ντο μι

Πέρασε ο καιρός ήρθανε καημοί άλλοι
μα η μουσική πάντα μια γλυκιά ζάλη
μέσα μου μιλά μ’ένα μαγικό τρόπο
ξέρει της καρδιάς τον πιο μυστικό δρόμο”

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Καλικάντζαροι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα… τερατάκια των Χριστουγέννων

Her News b

5 πράγματα που δεν ήξερες για τη Lady Gaga!

HerNews ka

Πριγκίπισσα Νταϊάνα – Κέιτ Μιντλετον: Η ιστορία πίσω από το ζαφειρένιο δαχτυλίδι αρραβώνων

HerNews ka