HerNews.gr
Αφιερώματα

Selena: Η διασημότερη Λατίνα τραγουδίστρια που δολοφονήθηκε στα 23 της χρόνια

Η Selena Quintanilla-Pérez ήταν τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, μοντέλο, ηθοποιός και σχεδιάστρια μόδας.
Μέχρι και σήμερα αποτελεί τη γυναίκα καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της latin μουσικής. Στις 31 Μαρτίου 1995  η διασημότερη Λατίνα τραγουδίστρια της εποχής της, δολοφονήθηκε. Ήταν μόνο 23 ετών.

Απέκτησε τον τίτλο «βασίλισσα της Tejano μουσικής», ενώ η συνεισφορά της στη μουσική και τη μόδα, την έκαναν μία από τις πιο διάσημες του Μεξικού και της Αμερικής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αποκαλούσαν την «Tejano Madonna». Χάρη σε εκείνη υπήρξε η εκτόξευση της Tejano στη mainstream αγορά.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selena (@selenaqofficial)

Έκανε το ντεμπούτο της στη μουσική σκηνή το 1980 ως μέλος της οικογενειακής μπάντας Selena y Los Dinos με τα μεγαλύτερα αδέλφια της.

Άρχισε να ηχογραφεί επαγγελματικά το 1982. Συχνά επικρινόταν σε όλο το Τέξας, επειδή τραγουδούσε Tejano, ένα είδος στο οποίο κυριαρχούσαν άντρες.
Η  δημοτικότητά της εξαπλώθηκε όταν της απονεμήθηκε το βραβείο «Tejano Music Award» για τη «Γυναίκα Τραγουδίστρια της Χρονιάς», το 1987, το οποίο κέρδισε συνολικά εννέα συνεχόμενες φορές.

Η Selena υπέγραψε με την EMI Latin το 1989 και άμεσα κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της, με τίτλο το όνομά της. Είχε αναγνωριστεί ως υπεύθυνη για την πρώτη εμπορική εποχή της Tejano, καθώς εκείνη τη στιγμή έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή υποείδη λατινικής μουσικής.
Το «Amor Prohibido» κατετάγη μεταξύ των πιο σημαντικών λάτιν ηχογραφήσεων των τελευταίων 50 ετών από το περιοδικό «Billboard». Το «NPR» το κατέταξε στο Νο 19 στη λίστα των 150 μεγαλύτερων άλμπουμ από γυναίκες.

Η Selena και οι προκλητικές εμφανίσεις

Κατηγορούταν ότι φορούσε προκλητικά ρούχα, υπό το πρίσμα των σχολίων της σχετικά με το ότι αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον κιθαρίστα της, Chris Pérez, τον Απρίλιο του 1992.

Ο θάνατος της Selena

Στις 31 Μαρτίου 1995, η Selena πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή της από το χέρι της Yolanda Saldívar, φίλη της και πρώην διευθύντρια των μπουτίκ «Selena Etc.». Σύμφωνα με το προσωπικό, η Saldívar συχνά απέρριπτε τους υπαλλήλους που δεν της άρεσαν. Ο σχεδιαστής μόδας της μπουτίκ, Martin Gomez και οι πελάτες εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τη συμπεριφορά και τις διαχειριστικές ικανότητες της Saldívar.

Τον Ιανουάριο του 1995 η Selena άρχισε να λαμβάνει τηλεφωνήματα που δήλωναν ότι είχαν πληρώσει για την ένταξή τους στο fan club της και δεν είχαν ανταπόκριση. Ανακάλυψε ότι η Saldívar είχε καταχραστεί πάνω από 30.000 δολαρίων μέσω πλαστών επιταγών από το fan club και τις μπουτίκ. Όμως δεν ήθελε να διαλύσει τη φιλία τους, πιστεύοντας πως η Saldívar ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της σειράς ρούχων στο Μεξικό.

Στις 31 Μαρτίου 1995, η Selena συναντήθηκε  με την Saldívar στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Days Inn» στο Corpus Christi και απαίτησε τα οικονομικά έγγραφα.
Η Saldívar έβγαλε ένα όπλο από την τσάντα της και την πυροβόλησε
στον ώμο, κόβοντας μία αρτηρία και προκαλώντας σοβαρή απώλεια αίματος.
Τραυματισμένη σοβαρά, έτρεξε προς το λόμπι, αφήνοντας ένα «ποτάμι» αίματος μήκους 139 μέτρων. Κατέρρευσε στο πάτωμα τη στιγμή που ένας υπάλληλος καλούσε για βοήθεια..  Η Saldívar προσπάθησε να φύγει με το αυτοκίνητό της. Εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από την αστυνομία και το FBI. Παραδόθηκε μετά από 9,5 ώρες. 

Η Selena ήταν νεκρή κατά την άφιξή της στο νοσοκομείο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν. Πέθανε σε ηλικία 23 ετών.

Η ουρά του κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα της σορού έφτασε στο 1,5 χιλιόμετρο μήκους. Περίπου 30.000 έως 40.000 άνθρωποι αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια τη Selena. Ο George W. Bush -κυβερνήτης του Τέξας τότε- καθιέρωσε τα γενέθλια της Selena (16/04) ως την «Ημέρα της Selena» στο Τέξας.

Η ταινία «Selena»

Η Jennifer Lopez υποδύθηκε την αγαπημένη τραγουδίστρια στην ταινία «Selena», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου 1997,ο πρώτος σημαντικός πρωταγωνιστικός ρόλος της Lopez. Η Τζένιφερ Λόπεζ ξεχώρισε για την ερμηνεία της. Απέσπασε μια υποψηφιότητα για «Χρυσή Σφαίρα» πρώτου γυναικείου ρόλου καιμ φυσικά , η JLo έφυγε με το πρώτο βραβείο στα λατινοαμερικανικά βραβεία ALMA, το καλοκαίρι του 1998, για τον ρόλο της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Πάντρεψε στη μουσική της την pop με την latin μουσική, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Η Selena θεωρείται από τους σημαντικότερους Λατίνους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η “Latin Post” τη χαρακτήρισε ως “μία από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες στη λατινοαμερικανική μουσική ιστορία”.

Μετά το θάνατό της, έγινε κομμάτι της αμερικανικής pop κουλτούρας.
Το 1995, το όνομα της ήταν ένα από τα 100 δημοφιλέστερα ονόματα που έδιναν οι γονείς στα κορίτσια, σύμφωνα τα επίσημα στατιστικά. Από την Quintanilla προέρχεται και το όνομα της σημερινής pop star, Selena Gomez.

Η οικογένεια της διατηρεί επίσημο λογαριασμό εις μνήμην της στο Instagram ,με χιλιάδες followers να ακολουθούν..

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Selena (@selenaqofficial)

 

Νεότερα Άρθρα

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Her News

Πρωτομαγιά: Η ιστορία πίσω από το Μαγιάτικο Στεφάνι

Her News b

Eurovision: Οι κιτς εμφανίσεις που έμειναν αλησμόνητες

Her News