HerNews.gr
Παιδί

Ξηρός βήχας στα παιδιά: Αιτίες και αντιμετώπιση

Ένα απ’ τα πιο συνήθη φαινόμενα στα παιδιά είναι ο ξηρός βήχας, σε περιόδους που δεν υπάρχει κάποια εμφανής ή υποβόσκουσα γρίπη ή ίωση. Γιατί συμβαίνει και πως να τον αντιμετωπίσουμε; Θα το μάθουμε σε αυτό το άρθρο.

Ο ξηρός βήχας είναι ο αντίθετος του παραγωγικού. Δεν συνοδεύεται από την παραγωγή φλέματος και μπορεί να επιμείνει για μέρες ή και εβδομάδες. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες μέρες ιογενών λοιμώξεων, είναι ενοχλητικός και συνοδεύεται από ένα γαργαλητό στο λαιμό.

paidivixas

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το περιεχόμενο του στομάχους επιστρέφει στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να τον ερεθίζει. Η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει συχνό ξηρό βήμα σε παιδιά και βρέφη. Άλλα συμπτώματα είναι οι καούρες, η δυσκολία στην κατάποση, ο στομαχόπονος, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πόνος στο στήθος.

Αλλεργίες

Στις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ένα ξένο σώμα ή ουσία ως απειλή. Το σώμα ανταποκρίνεται με το να παράγει περισσότερη βλέννα, για αυτό και συνήθως έχουμε ρινική καταρροή, η οποία συχνά συνοδεύεται και με τον ξηρό βήχα.

Άσθμα

Το άσθμα είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση για τα παιδιά και ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα συμπτώματά του.

Υγρασία και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Πολλά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στη σκόνη ή την έντονη υγρασία και μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ξηρού βήχα.

vixas
Little girl playing pretend tea party, having imaginary cup of tea, on bed.
139298572

 

Πως μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί και ν’ απαλλαγεί το παιδί;
  • Εάν το πειράζει η υγρασία, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι ή τουλάχιστον στο δωμάτιο που κοιμάται.
  • Δώστε στο παιδί ζεστά ροφήματα όπως χαμομήλι, φασκόμηλο ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Για φαγητό προτιμήστε σούπες όπως μία κοτόσουπα που είναι ελαφριά, ζεστή και δυναμωτική.
  • Κάντε το παιδί ένα ζεστό μπάνιο. Οι υδρατμοί από το ζεστό νερό θα το ανακουφίσουν.
  • Δώστε του σιρόπι για τον ξηρό βήχα, κατάλληλο για παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο βήχας εξακολουθεί να επιμένει, για πάνω από δύο με τρεις εβδομάδες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

 

Νεότερα Άρθρα

Ποιότητα και παιδί – Πως θα διδάξουμε “καταναλωτική νοοτροπία” στα παιδιά μας

Her News

«Ο έξυπνος βάτραχος και ο χαζούλης κροκόδειλος» – Ένα παραμύθι για παιδιά απο τη Μαριάννα Χρηστίδη

Her News

Μήπως ντύνετε υπερβολικά το παιδί σας;

Her News