HerNews.gr
Συνταγές

Παστίτσιο: Η κλασική συνταγή της γιαγιάς

Το παστίτσιο είναι ένα φαγητό που όλοι αγαπούν και τους αρέσει, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι. Με αυτή την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, θα μάθετε πως να το φτιάξετε εύκολα και απλά!

Υλικά που θα χρειαστούμε για το παστίτσιο:

500 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο Νο2

750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο από κιλότο

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

100 γρ. βούτυρο

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 λίτρο γάλα

2 κρόκους αυγών

1 κρεμμύδι

1 πράσο

500 γρ. ντομάτες

2 ασπράδια αυγών

2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα

αλάτι & πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Τα μακαρόνια:

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.  Τα βράζουμε λίγα λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Για τον κιμά:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για την μπεσαμέλ:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα.

Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας συχνά.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τους κρόκους αυγών και λίγο μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε τα βρασμένα ζυμαρικά με τα ασπράδια ελαφρά χτυπημένα και την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας.

Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά σε ένα ταψί. Στρώνουμε διαδοχικά τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.

Έχοντας προθερμάνει τον φούρνο μας, ψήνουμε το παστίτσιο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Extra tip:

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αν προσπαθήσουμε αμέσως να σερβίρουμε, τα κομμάτια που θα κόψουμε θα διαλυθούν.

Το παστίτσιο αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, και διατηρείται στο ψυγείο μερικές μέρες.

Καλή όρεξη!

Νεότερα Άρθρα

Κουραμπιέδες από τη Χίο με Ούζο: Η «μαγική» συνταγή της Εύης Κατσιώνη

Her News

10 μυστικά για να ψήσετε με επιτυχία το κρέας την Τσικνοπέμπτη

Her News

H πιο cozy συνταγή latte με κουρκουμά

HerNewskl