HerNews.gr
Health

Στην εποχή του COVID-19: Tο νέο μοντέλο της προσωπικής ψυχοσωματικής ευεξίας

Η εποχή του Covid-19 άλλαξε για πάντα τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες αλλά και τις αντιδράσεις μας σε όσα μας περιβάλλουν. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε σε νέους τρόπους και τεχνικές για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και ευεξίας μας.

Η περίοδος αυτή που βιώνουμε τώρα ως τέταρτο κύμα πανδημίας, ενώ αναμένεται και το πέμπτο, είναι νομίζω αυτή που θα αντιμετωπίζουμε πιο έντονα και πιο συχνά μέχρι να οδηγηθούμε στην οριστική λύση-κάθαρση μέσω του εμβολιασμού του απαραίτητου ποσοστού του πληθυσμού.

Στην εναλλαγή εξάρσεων και υφέσεων θα κυριαρχούν οι εξάρσεις, θα προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown η εικόνα όμως θα τείνει προς το χειρότερο χωρίς να είναι η χείριστη.

Η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα χωρίς να παγώνει τελείως επιβραδύνεται σαφώς και πολλοί περιορισμοί επιβάλλονται προληπτικά. Το άγχος και η ψυχοσωματική κούραση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, με επακόλουθες έντονες ατομικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Δεν θα γίνονται όλες οι επεμβάσεις για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι βαρειές , πολύωρες επεμβάσεις με πολλά μεταλικά υλικά είναι επικίνδυνες. Ηδη διαπιστώθηκε αύξηση 20% της θνησιμότητας σε «ψυχρές « επεμβάσεις σε περίοδο έξαρσης πανδημίας.

Δεύτερο γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς δεν αντέχουν ψυχολογικά πλέον το βάρος μιάς επικείμενης βαρειάς χειρουργικής επέμβασης. Από την άλλη πλευρά όμως και το οικονομικό κόστος των νοσοκομείων γίνεται δυσβάστακτο και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας είναι τρομακτική.

Πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία υπολόγισε ότι 1,3 εκατομμύρια ασθενών έχουν προστεθεί στις λίστες αναμονής του NHS, Εθνικού Συστήματος Υγείας αυτό το Φθινόπωρο , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 7,2 εκατομμύρια!

Η λύση για αυτή την περίοδο είναι μικρές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, σύντομες, χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, προσφέροντάς τους οριστική λύση κάποιων προβλημάτων, όπως η ρήξη μηνίσκου η πρόσθιου χιαστού συνδέσμου η ρήξη τενόντων ώμου και μεσοπρόθεσμη ανακούφιση σε πολύ επώδυνα προβλήματα, όπως αρθρίτιδες ισχίου και γόνατος χαρίζοντας πολύτιμο αλλά και ποιοτικό χρόνο ίσως και 2-3 ετών μέχρι την οριστική αντιμετώπιση.

Τέτοιες επεμβάσεις είναι τα αρθροσκοπικά χειρουργεία και οι βιολογικές θεραπείες που δεν απαιτούν νοσηλεία, δεν καθηλώνουν τον ασθενή και είναι χαμηλού σχετικά κόστους.

Οι ορθοβιολογικές θεραπείες συνίστανται σε ενδαρθρικές εγχύσεις σε οποιαδήποτε πάσχουσα άρθρωση ειδικών βιολογικών παραγόντων όπως το πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια PRP, τα βλαστοκύτταρα και τα μονοκύτταρα.

Προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή , αίμα, μυελό των οστών η λίπος και λαμβάνονται με ανώδυνη ατραυματική γρήγορη τεχνική και προσφέρουν ελάττωση του πόνου και καλυτερη κινητικότητα-λειτουργικότητα της άρθρωσης κατά 83% τον πρώτο χρόνο, σε οργανωμένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα κέντρα ορθοπαιδικής αναγεννητικής ιατρικής.

Αρκετά χρήσιμη είναι η χρησιμοποίηση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων (stem cells) με ενδαρθρική έγχυση (ένεση) κατευθείαν στην πάσχουσα άρθρωση στο σημείο του προβλήματος!

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υψηλής ποιότητας οστό και χόνδρο επιδιορθώνοντας ή αναπληρώνοντας ελλείμματα που οφείλονται σε τραυματισμό ή σε εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης. Μπορουμε να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών η σε μεγαλύτερες ηλικίες από το λίπος της κοιλιάς με mini λιποανάρροφηση. Το κλειδί είναι οι σωστές ενδείξεις, η άριστη τεχνική και τα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα προ και μετεγχειρητικού ελέγχου.

Στο βιβλίο του :

«Η Μεγάλη Επανεκκίνηση» , ο Klaus Schwab προβλέπει ότι « η ωθούμενη από τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα επιθυμία να αισθανόμαστε καλά σωματικά και διανοητικά και η ανάγκη να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα…οδηγεί στο ότι η ψυχοσωματική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά» ( σελ.222-223).

Η Υγεία αλλάζει και τα παλαιότερα μοντέλα διαχείρισης αποσύρονται. Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτός από εξαιρέσεις όπως σοβαρά ατυχήματα, θα γίνονται όλο και περισσότερο προληπτικές, σύντομες και ατραυματικές. Η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη , η αναγεννητική χειρουργική και η φορητή τεχνολογία θα εξυπηρετούν το νέο μοντέλο της προσωπικής ψυχοσωματικής υγείας ευεξίας.

Τσούκας Δημήτριος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. info@tsoukas-ortho.gr

www.drtsoukas.com

@tsoukasdimitrios

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Mύθοι για την περίοδο

Her News

Ημικρανία: Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Her News

Γάμος & συμβίωση: Το ήξερες ότι κρατά χαμηλά το σάκχαρο;

Her News b