HerNews.gr
Ψυχολογία

Κατάθλιψη: Τι μπορεί να την πυροδοτήσει;

depression

Η κατάθλιψη αποτελεί μια κοινή «αόρατη» ασθένεια παγκοσμίως, με περισσότερα από 264 εκατομμύρια άτομα να την αντιμετωπίζουν.

Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις βραχυχρόνιες συναισθηματικές αποκρίσεις στις καθημερινές προκλήσεις. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε είναι οι εξής:

Βιταμίνη Β12

Εάν αισθάνεστε ληθαργικοί ή παρατηρείτε την διάθεσή σας να είναι ασυνήθιστα «πεσμένη», τότε μπορεί να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης B12. Εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς μπορεί να μην αρκετό οξύ στο στομάχι προκειμένου να απελευθερωθεί η βιταμίνη B12 από τα τρόφιμα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να ελέγξετε με τον γιατρό σας τα επίπεδα της βιταμίνης κι αν διαπιστώσετε ότι πράγματι είναι χαμηλά, θα σας καθοδηγήσει.

sad

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός αδρανούς ή περιστασιακά υπερδραστήριου θυρεοειδούς. Και αν είστε μεγαλύτεροι, μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να συνοδεύεται από φτερουγίσματα στην καρδιά, τρέμουλο ή κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μεταβάλλονται εάν ο θυρεοειδής παραμένει αδρανής και μπορεί να εκδηλωθεί δυσκοιλιότητα ή κόπωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν ένας στενός συγγενής έχει διαγνωστεί με νόσο του θυρεοειδούς.

sad

Αντισυλληπτικά χάπια

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, όπως διαπίστωσε μια μελέτη.  Ειδικά όσες βρίσκονται στην εφηβεία  αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 80%. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Δανούς επιστήμονες, έδειξε ότι το πιο δημοφιλές είδος αντισυλληπτικού χαπιού, το συνδυαστικό, αύξησε τις πιθανότητες των γυναικών μεταξύ 20 και 34 ετών να παίρνουν και αντικαταθλιπτικά κατά 23%. Για όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστερόνη, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 34%. Αλλά ειδικά μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε από 80 έως 120%, για όσα έπαιρναν συνδυαστικά αντισυλληπτικά και αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη αντίστοιχα, σε σχέση με τα κορίτσια της ηλικίας τους που δεν έπαιρναν «το χάπι».

Νεότερα Άρθρα

Δυσλειτουργική οικογένεια: Τα 6 χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη ζωή σου

Her News

Πως να μη τα παίρνεις όλα προσωπικά

Her News

Πότε είναι καλή ηλικία να φύγω από το πατρικό μου;

Her News