HerNews.gr
DECORNEWS

Ψυχολογία του χώρου: Δημιουργήστε ήρεμο περιβάλλον με λιγότερο άγχος

iremospiti

Όταν ένας χώρος αποπνέει ένταση και εσωτερική αναταραχή, το αισθανόμαστε απευθείας. Το άγχος, είναι το μόνο που δεν χρειαζόμαστε στη ζωή μας. Δεν προσδίδει κάτι, τουναντίον, απορροφά την καλή και ήρεμη ενέργειά μας.

Ποια είναι τα μυστικά για ήρεμο περιβάλλον και λιγότερο άγχος σε χώρους κατοικίας και εργασίας, ώστε να διατηρήσουμε ήρεμη την ψυχολογία μας;

Εντάξτε το φυσικό περιβάλλον στο χώρο σας – φυτά, η ήρεμη συντροφιά

fyta

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ζουν κοντά στη φύση έχουν λιγότερο στρες, αρρωσταίνουν σπανιότερα και αναρρώνουν γρηγορότερα.
Είναι πολλές οι έρευνες που συνδέουν την επαφή με τη φύση με τη μείωση του άγχους, την χαμηλή εγκληματικότητα και τα μικρότερα ποσοστά διαταραχής ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά.

Το γεγονός ότι απομακρυνθήκαμε από το φυσικό μας περιβάλλον και προσπαθούμε να ζήσουμε σε τσιμεντένια κουτιά είναι αρκετό από μόνο του να μας δημιουργήσει άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα.
Εφόσον δεν έχετε τη δυνατότητα να ζείτε μέσα στο πράσινο ή να αγναντεύετε τη θάλασσα από το παράθυρό σας, προσπαθείστε να φέρετε τη φύση στο χώρο σας.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι επιλέγοντας την πιο ήρεμη συντροφιά – τα φυτά. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τα καταφέρετε, ξεγελώντας το μυαλό σας, όπως έχουν δείξει έρευνες, κάτι που προσπαθεί να πετύχει ο βιοφιλικός σχεδιασμός.
Μοτίβα, πίνακες, φωτογραφίες και έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα που παραπέμπουν στη φύση, όπως επίσης ήχοι και βίντεο με θέμα το φυσικό περιβάλλον έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχοσύνθεσή μας και ελάχιστο κόστος.

Τα κατάλληλα χρώματα είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για ήρεμο περιβάλλον

xrwmata

Προφανώς κατανοείτε ότι δεν θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε σε έναν χώρο που επικρατούν έντονα χρώματα όπως το κόκκινοπορτοκαλί και κίτρινο, φούξια ή λαχανί.
Ίσως όμως δεν συνειδητοποιείτε ότι τα πολύ διαδεδομένα και trendy λευκό και γκρι έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Νομίζετε ότι μπορείτε να χαλαρώσετε σε έναν χώρο που επικρατεί το χιονάτο λευκό;
Πιστεύετε ότι μπορείτε να νιώσετε αισιόδοξοι και γεμάτοι ενέργεια στην ψυχολογία σε έναν χώρο που επικρατεί το γκρι ή το μαύρο;

Το χρώμα είναι το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή μας. Είναι επίσης το στοιχείο με την μεγαλύτερη επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη του, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματικό χώρο.
Οι ακατάλληλες χρωματικές επιλογές είναι πολύ συχνά ο λόγος για τον οποίο αισθάνεσθε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, παθητικοί ή και θλιμμένοι στο χώρο που ζείτε και εργάζεστε.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα περισσότερα άρθρα του Design for Happiness, αλλά και οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα της Ψυχολογίας του Χώρου αφορούν το χρώμα.

Επιλέξτε φυσικά υλικά

stoixeia fusis

Ό,τι ακριβώς ισχύει για τα χρώματα και τα φυτά, ισχύει και για τα υλικά.
Το ξύλο, η πέτρα, το τούβλο αλλά και τα κεραμικά πλακάκια που γίνονται από ή προσομοιάζουν σε φυσικά υλικά δημιουργούν την αίσθηση του οικείου, ζεστού και ασφαλούς περιβάλλοντος για την ψυχολογία.

Αντιθέτως, τα συνθετικά ή πολύ γυαλιστερά υλικά, το γυαλί και το μέταλλο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο σε έναν χώρο που θέλουμε να νιώσουμε γαλήνη, θαλπωρή και ηρεμία.
Το μάρμαρο και τα γυαλιστερά πλακίδια είναι επίσης ψυχρά υλικά, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συνδυάζονται με τη θερμότητα του ξύλου και των υφασμάτων και χαλιών για ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Σε εσωτερικούς χώρους με υλικά όπως το εμφανές μπετόν ή η πατητή τσιμεντοκονία, που διαφημίζονται πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να χαλαρώσετε και να νιώσετε «σαν στο σπίτι σας».

Αντίστοιχα τα απαλά υφάσματα με ευχάριστη υφή που ντύνουν ένα χώρο (χαλιά, κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια κλπ.) δημιουργούν ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής.
Το δέρμα, αν και φυσικό υλικό και πολύ πρακτικό δεν δίνει αυτή την αίσθηση, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνδυάζεται με πιο θερμά υλικά και υφάσματα.

Αγκαλιάστε τις καμπύλες κι αποφύγετε τις επιθετικές γωνίες

oval diakosmosi

Έρευνες δείχνουν ότι οι καμπύλες στο χώρο και στα έπιπλα μας ηρεμούν την ψυχολογία. Μην ψάχνετε το γιατί, είναι και πάλι προφανές.
Παρατηρήστε τη φύση.
Οι οξείες γωνίες και οι παράγωνοι χώροι δεν απαντώνται σε φιλόξενα περιβάλλοντα στη φύση.
Εκτός του ότι θα δυσκολευτείτε να τοποθετήσετε τα έπιπλά σας, θα δυσκολευτείτε να νιώσετε ήρεμα σε έναν χώρο που επικρατούν πολλές οξείες ή περίεργες γωνίες.

Οι κεκλιμένες στέγες ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε ασφαλείς, πιθανότατα γιατί παραπέμπουν στην κλασική, στερεοτυπική εικόνα ενός σπιτιού με στέγη.
Γι’ αυτό το λόγο συνήθως νιώθουμε όμορφα σε σοφίτες ή χώρους με παραδοσιακές, ξύλινες στέγες.

Οι παράλληλες γραμμές, μας ηρεμούν, ειδικά όταν βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και είναι χρήσιμο να εντάσσονται στον σχεδιασμό.

Νεότερα Άρθρα

Πώς να “ντύσετε” ένα παράθυρο χωρίς κουρτίνες – Εναλλακτικές λύσεις & ιδέες

HerNews ka

Genius κόλπα για το στήσιμο τραπεζιού που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι έχει πολύ περισσότερο χώρο

HerNews ka

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Γιατί το κόκκινο και το χρυσό είναι ιδανικός συνδυασμός στολισμού

Her News