HerNews.gr
Παιδί

Παιδί: Γιατί πρέπει να τους διαβάζουμε παραμύθια;

παραμυθι

Τα παραμύθια στα παιδιά αποτελούν μέσω ψυχαγωγίας, γνώσης και σύνδεσης με τον κόσμο.

Πόσες φορές όλοι εμείς που συναναστρεφόμαστε με παιδιά έχουμε ακούσει την έκφραση από μικρά στοματάκια “Θα μου πεις ένα παραμύθι;”; Τα παιδιά μέσω των παραμυθιών ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις της καθημερινής τους ζωής. Τα παραμύθια μαθαίνουν στο παιδί πολλές από τις αξίες της ζωής όπως η οικογένεια, η φιλία, η αγάπη και ο σεβασμός.

παραμυθι

Αντίληψη 

Μεγαλώνοντας το παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί περισσότερα πράγματα μέσω της ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Το παραμύθι συμβάλει στην ενίσχυση της φαντασίας του και το βοηθά στην επίλυση διάφορων καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μέσω του παραμυθιού τα παιδιά μπορούν να βρουν απαντήσεις σε πράγματα που τα απασχολούν και να καθησυχάσουν πολλές από τις φοβίες τους. Αποκτούν θάρρος και νοιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.

Συναισθήματα 

Σημαντικό είναι επίσης πως τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να διακρίνουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους.  Ταυτίζονται με τους ήρωες και βρίσκουν σε αυτούς στοιχεία της δικής τους προσωπικότητας και σκέψεις που τα ίδια έχουν κάνει πολλές φορές. Επιπλέον ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους, πιστεύουν πως είναι δυνατά να πετύχουν όσα θεωρούν αδύνατα. Από την άλλη αντιλαμβάνονται πως η αποτυχία είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους και είναι αποδεκτό.

παραμυθι

Λόγος 

Σύμφωνα με έρευνας τα παιδιά που μεγαλώνουν με παραμύθια έχουν ενισχυμένο λεξιλόγιο και καλύτερο αφηγηματικό λόγο. Μέσω της ανάγνωσης παραμυθιού ενισχύουν το λεξιλόγιο τους, η συντακτική τους δομή βελτιώνεται και είναι σε θέση να αφηγηθούν τα ίδια μια ιστορία ακολουθώντας σωστή δομή με αρχή, μέση και τέλος. Ενισχύεται η συγκέντρωση τους και η μνήμη τους και εξοικειώνονται  με χωροχρονικές έννοιες.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Το παιδί αρνείται να διαβάσει: Πως να το βοηθήσετε

Her News

Back to school: Tips για χαρούμενη επιστροφή στο σχολείο

HerNews ka

Γιατί πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά;

Her News