HerNews.gr
Παιδί

Γιατί πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά;

Για πολλά ζευγάρια, η επιλογή αν θα κάνουν παιδιά ή όχι είναι δύσκολη. Δεν είναι μια απόφαση που συνήθως λαμβάνεται «ελαφρά τη καρδία».

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν επέλεγαν απαραίτητα να κάνουν παιδιά, αναμενόταν απλώς να το κάνουν. Ωστόσο, καθώς οι κοινωνικές προσδοκίες αλλάζουν και περισσότερες γυναίκες έχουν οικονομική ελευθερία, πολλοί ζευγάρια επιλέγουν να αποχωρήσουν από αυτό που ονομάζουμε, γονεϊκότητα.

Λόγοι που τα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά

Μια μελέτη του 2015 από το The Urban Institute διαπίστωσε ότι από το 2007 έως το 2012, τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 15 % για τις γυναίκες στα 20 τους.

Από το 2007, τα ποσοστά γεννήσεων συνέχισαν να μειώνονται, και το 2021 σημειώθηκε ακόμη και μια πτώση στις γεννήσεις λόγω του COVID-19. Αν και η πανδημία μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Το οικονομικό άγχος είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι millennials αποχωρούν από τη γονεϊκότητα. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Morning Consult, σχεδόν 3 στα 5 ζευγάρια επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά, για οικονομικούς λόγους. Από το κόστος της παιδικής φροντίδας μέχρι την εκπαίδευση, ακόμη και τα βασικά καθημερινά είδη, όπως το φαγητό και η εκπαίδευση ενός παιδιού, σίγουρα έχουν οικονομικό κόστος.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πόσο κοστίζει μόνο το να κάνεις ένα μωρό! Για πολλά ζευγάρια, το κόστος τοκετού μπορεί να επιβαρύνει το πορτοφόλι τους. 

Ακόμη κι όταν τα οικονομικά δεν είναι πρόβλημα, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών κι υπερπληθυσμού. 

Η πείνα και η κατάσταση των πολιτικών υποθέσεων είναι μόνο μερικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι επιλέγουν να παραμείνουν άτεκνοι. Πολλά ζευγάρια όμως παραμένουν άτεκνα επειδή είναι πιο ευτυχισμένα, χωρίς παιδιά.

Αν και αυτή η προοπτική θεωρείται συχνά ως εγωκεντρική, είναι κάτι περισσότερο από μια έγκυρη απάντηση. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο ικανοποιημένοι χωρίς το επιπλέον άγχος της ανατροφής των παιδιών.

Μερικά ζευγάρια επιλέγουν να αποχωρήσουν από τη γονεϊκότητα λόγω της ψυχικής τους υγείας. Στην πραγματικότητα, κάποιοι millennials επιλέγουν να μείνουν χωρίς παιδιά επειδή δεν θέλουν να περάσουν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το λάθος που κάνει κάθε γονιός όταν θέτει όρια

Her News

Έρευνα: Τα ατίθασα παιδιά βγάζουν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες

Her News

3η φορά επιστροφή στα σχολεία- Πως νιώθουν τα παιδιά

Her News